Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Özbekistan'da

- Vang, Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov tarafından kabul edildi

Google Haberlere Abone ol
Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Özbekistan'da

TAŞKENT (AA) - Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, temaslarda bulunmak üzere geldiği Özbekistan'da Cumhurbaşkanı İslam Kerimov tarafından kabul edildi.

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre, Vang Yi, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ülkeleri dışişleri bakanları konseyi toplantısına katılmak üzere geldiği Özbekistan'da Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ile bir araya gelerek, taraflar arasındaki ilişkilerin durumu ve perspektiflerini ele aldı.

Yi'yi ülkesinde görmekten duyduğunu dile getiren Kerimov, Özbekistan'ın iki ülke arasında tüm alanlarda gelişmekte olan istikrarlı ve güvenilir ortaklık işbirliğini değerlendirdiği kaydetti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in haziran ayında Özbekistan'a yapacağı resmi ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesinde önemli bir aşama olacağı vurgulanan görüşmede, Özbekistan'ın Şanghay İşbirliği Örgütü'ndeki dönem başkanlığı sırasında yapılacak etkinliklerde Çin'in katılımı ve Özbekistan-Çin işbirliğine ilişkin konularda fikir alış verişinde bulunuldu.

Şanghay İşbirliği Örgütü üye ve gözlemci ülkeleri ile uluslararası kuruluşların yöneticilerinin katılımıyla haziran ayında Taşkent'te yapılacak zirve toplantısının önemli bir siyasi vaka olacağı kaydedilen görüşmede, söz konusu zirvede örgütün çeşitli alanlardaki faaliyetinin daha da geliştirilmesi ve verimliliğinin arttırılmasına yönelik önemli kararların alınacağı vurgulandı.

Yi, samimi kabul ve karşılıklı işbirliğinin güncel meseleleri, tarafları ilgilendiren bölgesel ve uluslararası sorunların detaylı bir şekilde gözden geçirme fırsatı için Kerimov'a teşekkür etti.

Taşkent'teki temasları kapsamında bugün Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov ile bir araya gelerek, taraflar arasındaki işbirliğini ele alan Yi, yarın Taşkent'te düzenlenecek Şanghay İşbirliği Örgütü ülkeleri dışişleri bakanları konseyi toplantısına katılacak.

Günümüzde Özbekistan ekonomisine yatırılan toplam Çin sermayesi hacmi 6,5 milyar doları aşarken, halen ülkede Çin sermayeli 651 işletme faaliyet yapıyor. Çin, ülkenin en önemli ticari ortaklarından. Çin ile Özbekistan arasındaki dış ticaret hacmi geçen sene 4,1 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Özbekistan, Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan tarafından 1996 yılında kurulan Şanghay İşbirliği Örgütü'ne 2001 yılında katılmıştı. Örgütte Hindistan, Afganistan, İran, Moğolistan ve Pakistan gözlemci, Belarus, Türkiye ve Sri Lanka da diyalog ortağı olarak yer alıyor.

Yorumlar