Çin Devlet Başkanı Şi Sırbistan'da

- Şi: "Çin, Sırbistan ile ilişkilerini çok daha üst düzeye taşımaya hazır"

Google Haberlere Abone ol
Çin Devlet Başkanı Şi Sırbistan'da

BELGRAD (AA) - Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping, üç gün sürecek temasları için Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a geldi.

Nikola Tesla Havalimanı'nda Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic, Meclis Başkanı Maja Gojkovic ve Başbakan Aleksandar Vucic tarafından karşılanan Şi, bir süre Sırp yetkililerle sohbet etti.

Çin ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin uzun bir geçmişe sahip olduğuna işaret eden Şi, özellikle 2009 yılında başlatılan stratejik ortaklık sayesinde ikili ilişkilerin ivme kazandığını söyledi.

İki ülke arasında enerji, altyapı ve tarım alanlarında iş birliği için yeni adımların atılacağını kaydeden Şi, "Çin'in Sırbistan ile ilişkilerini çok daha üst düzeye taşımaya hazır olduğunu" vurguladı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikolic de Çin'in, Sırbistan'a dost eli uzattığını belirterek, "Çin ve dünyadaki diğer ortaklarımızın yardımıyla vatandaşlarımızın modern hayat standartlarına ulaşması için çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

Şi, 1999 yılındaki NATO bombardımanı sırasında hayatını kaybeden Çin'in Belgrad Büyükelçiliği çalışanları anıtına çelenk bıraktı. Törene, Nikolic ve Vucic'in yanı sıra bazı bakanlar da katıldı.

Nikolic ile birlikte, Belgrad'da inşa edilecek Çin Kültür Merkezi'nin temel atma törenine katılacak Şi, Çinli filozof Konfüçyüs'ün adının verildiği sokağın ve Konfüçyüs heykelinin açılışına yapacak.

Şi, Belgrad'daki temasları kapsamında yarın Nikolic, Gojkovic ve Vucic ile görüşmeler yapacak. Ziyaret kapsamında iki ülke arasında 20'den fazla iş birliği protokolü imzalanması bekleniyor.

Yorumlar