CHP'den "Mülteci Raporu"

- CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba: -"Yoksulluk sığınmacıların en temel sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışma imkanı bulabilenlerin neredeyse tamamı güvencesiz bir şekilde ve kölelik düzenine yakın şartlarda çalışmaktalar. Çocuk işçilik de en büyük sorunlarımızdan birisidir"

Google Haberlere Abone ol
CHP'den "Mülteci Raporu"

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, yoksulluğun sığınmacıların en temel sorunlarından biri olduğunu belirterek, "Çalışma imkanı bulabilenlerin neredeyse tamamı güvencesiz bir şekilde ve kölelik düzenine yakın şartlarda çalışmaktalar." dedi.

CHP bünyesinde oluşturulan Göç ve Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonunca hazırlanan "Mülteci Raporu", genel merkezdeki toplantıyla tanıtıldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, buradaki konuşmasında, CHP Göç ve Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonunun 2015’in Eylül ayında kurularak çalışmalarına başladığını belirtti.

Ağbaba, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü'nde, CHP’nin mültecilerle ilgili çözüm önerilerini anlatan kitabını kamuoyu ile paylaştıklarını söyledi.

Veli Ağbaba, kitabı hazırlarken birçok ilde yüzlerce görüşme ve ziyaret gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Avrupa'nın, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük göç dalgası ile karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Ağbaba, "Birleşmiş Milletler’in son verilerine göre dünyada toplam mülteci nüfusu 65 milyondur. Son bir yılda 5 milyon insan mülteci olmuştur. Türkiye bu göç rotasının en önemli limanı olarak, 3 milyon insan ile dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumundadır." diye konuştu.

Bu göçün en önemli kaynağı konumunda olan Suriye’de 6'ncı yılına girilen iç savaş sonucunda yaklaşık 400 bin insanın hayatını kaybettiğini, 11 milyonun yer değiştirdiğini ve yaklaşık 5 milyon insanın ülkeyi terk ettiğini vurgulayan Ağbaba, şöyle devam etti:

"AKP’nin vizyonsuz ve hayal alemindeki dış politikası, Suriye’de yönetim değişikliğinin kısa sürede gerçekleşeceğini düşünerek, buraya gelen sığınmacıların ülkelerine geri döneceğini hesap etmiş ama evdeki hesap çarşıya uymamıştır. Suriye’de yönetim değişikliği olmadığı gibi, ülke 6. yılına giren bir iç savaşa sürüklenmiştir. Başta, 100 bin mülteci için 'kırmızı çizgimiz' diyen AKP, şu anda Türkiye'deki 3 milyon Suriyeli mülteci için çözüm aramaktadır."

Ağbaba, Türkiye'de sığınmacıların çok yoğun insan hakkı ihlallerine maruz kaldığını iddia ederek, ülkedeki Suriyeli sığınmacıların sadece yaklaşık yüzde 10’unun kamplarda barındığını geri kalanının Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde yaşam savaşı verdiğini savundu.

Veli Ağbaba, şunları ifade etti:

"Yoksulluk sığınmacıların en temel sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışma imkanı bulabilenlerin neredeyse tamamı güvencesiz bir şekilde ve kölelik düzenine yakın şartlarda çalışmaktalar. Çocuk işçilik en büyük sorunlarımızdan birisidir. Yaklaşık 400 bin Suriyeli çocuk, çalıştırıldığı ve ekonomik olarak bu yükü karşılayamadığı için okula gidemiyor. Bu çocukları bir an önce eğitime kazandırmazsak çok büyük boyutlarda bir 'kayıp nesil' tehlikesi ile karşı karşıya kalacağız. Katlanarak büyüyecek bir suça sürüklenme dalgasını engellemek için son virajda olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Bu çocukları derhal eğitim sistemimize dahil etmeli, mesleki eğitimleri insanlara sağlamalıyız."

- "Göç ve Uyum Bakanlığı kurulmalıdır"

Türkiye'de geçici koruma statüsü verilen Suriyeli sığınmacıların büyük bir kısmının ülkede kalıcı olduğuna değinen Ağbaba, Türkiye'nin, 1951 Cenevre Sözleşmesine koyduğu coğrafi çekinceyi kaldırması gerektiğini bildirdi.

Ağbaba, "Mültecilerin toplumsal yaşama katılımlarını makro politikalarla düzenleyecek ve entegrasyonu sağlayacak bir Göç ve Uyum Bakanlığı kurulmalıdır." diye konuştu.

Ülkelerine geri dönmek isteyen insanlara yardımcı olunması ve gerekli desteklerin verilmesi gerektiğini vurgulayan Ağbaba, mültecilerin toplumsal yaşama katılımları ve kamusal hizmetlere düzenli erişimleri için belediyelerin çalışma yapmaya teşvik edilmesi, bunun için Belediye Kanunu’nda gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini aktardı.

Veli Ağbaba, sığınmacı sorununun çözümü noktasında CHP’nin çözüm önerilerinin yer aldığı kitabın satışından elde edilecek gelirin sığınmacı çocukların eğitimi için harcanacağını kaydetti.

Toplantıda, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve Özcan Purçu, CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir de hazır bulundu.


Yorumlar