CHP İl Başkanı Tozan'ın darbedilmesi

- CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan'ın darbedilmesine ilişkin açılanan davanın görülmesine başlandı - CHP Genel Başkan Yardımcısı Cankurtaran: - "Olayı sadece bir kaza olarak göstermek mümkün değildir. Planlanmış organize edilmiş, bizzat CHP'nin kurumsal kimliğine yapılmış bir saldırıdır"

Google Haberlere Abone ol
CHP İl Başkanı Tozan'ın darbedilmesi

DÜZCE (AA) - CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan'ın darbedilmesine yönelik açılan davada 3 tutuksuz sanığın yargılanmasına başlandı.

Düzce 6. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar İsa Üçüncüoğlu ve Cihan Cengiz ile davacı Zekeriya Tozan katıldı. Sanıklardan Raşit Aydın'ın ise duruşmaya gelmedi.

Sanıklardan Üçüncüoğlu, mahkemede verdiği savunmada, söz konusu kavga olayında kendisinin hiçbir müdahalesinin bulunmadığını, sadece olayın öncesinde gerçekleşen kazanın ardından cep telefonuyla 35 saniye görüntü aldığını belirterek, "Raşit ile kazaya karıştığımız diğer şahıs arasında kavga olayı meydana geldi. Raşit ilk vurduktan sonra Cihan da ayırmak için mi girdi oda mı saldırdı bilemiyorum. Her şey bir anda olup bitti, ben bu olay esnasında 'vatan haini, ajansın' diye bağırdım. Bunu da yapmamın sebebi olaydan bir hafta önce Düzce İl Başkanının, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve MİT Müsteşarına yönelik vatan hainliği iddiası suç duyurusunda bulunması dolayısıyladır." şeklinde konuştu.

Olayın ardından CHP yönetiminin kendi iş yerine geldiğini ve kendisini rahatsız ettiğini savunan Üçüncüoğlu, şöyle devam etti:

"Benim iş yerime gelerek rahatsız ettiler. Ben de o çektiğim görüntüleri sosyal medyada yayınladım. Önceden planlanmış tasarlanmış bir olay değildir, bizi kimse yönlendirmemiştir. Herhangi bir tavsiye ve telkinde bulunan da olmamıştır. Ben hiç kimsenin emri veya yönlendirmesiyle hareket etmedim, suçsuzum, beraatime karar verilsin."

Sanık Cengiz de kendisinin olay öncesine kadar CHP Darıcı Mahallesi delegesi olarak görev yaptığını, olay günü arkadaşları İsa ve Raşit ile seyir halindeyken il merkezinde adliyenin bulunduğu caddede dalgınlıkla önündeki araca kazayla çarptığını, sonrasında araçtan indiğini, her iki araçta da ciddi bir hasarın olmadığını gördüğünü söyledi.

Çarptıkları aracın sürücüsünün daha önceden tanıdığı CHP İl Başkanı olduğunu gördüğünde, Tozan'ın aynı araçta bulunduğu arkadaşı Raşit ile tartışamaya başladığını ve Raşit'in Zekeriya Tozan'a yumruk atığını gördüğünü belirten Cengiz, "Zekeriya'ya yumruk atınca kavga ve arbede başladı. Ben Zekeriya'yı tutuyordum, yere düşünce onunla birlikte ben de üzerine olacak şekilde yere düştüm. Kavga kendiliğinden aralandı biz kendi aracımıza bindik olay yerinden uzaklaştık. Ben olaylar esnasında kimseye hakaret etmedim, tehditte bulunmadım. Cep telefonuyla görüntü alınmasına yönelik benim herhangi bir ilgim ve bilgim yoktur. Bizi bu olayda kimse yönlendirmemiştir, tavsiye ve telkinde bulunmamıştır, suçsuzum, beraatime karar verilsin" dedi.

- "Bu şahısların beni takip ettiklerini biliyordum"

Zekeriya Tozan ise olay günü bir aracın kendi aracına çarptığını ve kazanın ardından aracını yol kenarına çekerek durduğunu söyledi.

Diğer araçtan üç kişi indiğini ve sanıklardan İsa Üçüncüoğlu'nun kendisine "Sen vatan hainisin" şeklinde bağırdığını belirterek, "Bağırışmanın hemen akabinde de sanıklardan Raşit, bana yumrukla saldırdı. Devamında Cihan da vurmaya başladı. Bu şekilde darbedildim, kendimi korumak için yerdeyken birine yumruk attım ancak kim olduğunu bilemiyorum. Zira bu şahıs üzerimdeydi. Bu şahısların beni takip ettiklerini biliyordum, zira MOBESE kayıtlarında bu açıktır. Sanıkların hepsinden şikayetçiyim, cezalandırılmasını istiyorum." ifadelerini kullandı.

Mahkeme, daha sonra duruşmayı erteledi.

Bu arada, Düzce Adliyesi önüne gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran ile milletvekilleri Muharrem İnce, Mahmut Tanal, Tanju Özcan, Yaşar Tüzün, Oğuz Kaan Salıcı, Tahsin Tarhan, Onursal Adıgüzel, Okan Gaydancıoğlu, Eren Erdem, Orkan Gaydancıoğlu ve İl Başkanı Zekeriya Tozan, birlikte duruşma salonuna girdi.

- "Olayı sadece bir kaza olarak göstermek mümkün değildir"

Duruşmanın ardından adliye önünde gazetecilere açıklama yapan Cankurtaran, kente Tozan'a destek vermeye geldiklerini söyledi.

Tozan'a yapılan saldırının kasıtlı olduğunu düşündüklerini belirten Cankurtaran, şöyle devam etti:

"İçerideki davayı gerçekleştirenler de aslında bir nevi itiraf etmiş oldular ki bu olay kasıtlı yapılan sadece Zekeriya Tozan'ın şahsına değil, aynı zamanda CHP'nin kurumsal kimliğine yapılan saldırıdır. Bu saldırı aynı zamanda Türkiye'deki aydınlara yapılan bir saldırıdır. İçeride verilen ifadeler sanıkların davranışları itibarıyla bunun sıradan bir kaza olmadığı, tamamen planlanmış, örgütlenmiş bir olay olduğu kesinlikle ortadadır. Olayın akabinde özellikle şehit cenazelerinde yapılan provokasyonlar ve genel başkanımıza yönelecek kadar ileri giden saldırılar, bu suç, gizli bir ajandanın planlı bir örgütlenmiş saldırısı olarak ifadesidir."

Cankurtaran, Tozan'ı darbedenlerin korunduğunu iddia etti.

Davanın, avukatlar tarafından görevsizlik istemiyle ağır cezaya nakledilmesinin istendiğini hatırlatan Cankurtaran, "Olayı sadece bir kaza olarak göstermek mümkün değildir. Planlanmış organize edilmiş, bizzat CHP'nin kurumsal kimliğine yapılmış bir saldırıdır. CHP olarak olayın peşini bırakmayacağız." diye konuştu.

- Olay

CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan, 26 Mart'ta darbedilmiş, olayla ilgili tutuklanan 3 kişi, tutukluluğa yapılan itiraz üzerine serbest bırakılmıştı.

Yorumlar