CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke:

- "Kadınların evlerinden çıkması, çalışma hayatına katılabilmesi için daha çok kreş, yaşlı bakım merkezi yapılması gerekir. Sosyal harcamaların içeriği bu ve benzeri sosyal yatırımları önceleyen şekilde uygulanırsa hem Türkiye'nin 6 milyona yaklaşan işsizine istihdam yaratır hem de kadınların ekonomik ve sosyal özgürlüğüne kavuşmalarını sağlar"

Google Haberlere Abone ol
CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke:

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, kadınların evlerinden çıkması ve çalışma hayatına katılabilmesi için daha çok kreş ile yaşlı bakım merkezi yapılması gerektiğini belirterek, "Sosyal harcamaların içeriği bu ve benzeri sosyal yatırımları önceleyen şekilde uygulanırsa hem Türkiye'nin 6 milyona yaklaşan işsizine istihdam yaratır hem de kadınların ekonomik ve sosyal özgürlüğüne kavuşmalarını sağlar." ifadesini kullandı.

Böke, yaptığı yazılı açıklamada, 2016 yılı Haziran dönemi işgücü istatistiklerinin, işsizliğin yine çift hanelere ulaştığını gösterdiğini savundu.

Türkiye'nin işsiz sayısının, resmi rakamlara göre 2016 yılı Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 247 bin kişi artarak 3 milyon 127 bin kişi olduğunu belirten Böke, işsizlik oranının ise 0,6 puanlık artış ile yüzde 10,2'ye ulaştığını aktardı.

Böke, işsizliğin AK Parti'nin kötü ekonomi yönetiminin sonucu olduğunu, iyi bir ekonomi yönetimi ve yatırım iklimini güçlendirecek, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün egemen olacağı bir siyasetle işsizlik sorununun çözülebileceğini iddia etti.

Verilerin gösterdiği bir başka kritik gelişmenin de genç işsizliğindeki büyük artış olduğunu belirten Böke, "Onlara bugün potansiyellerini kullanacak imkan sağlanmadığı gibi yarına dair umutla bakabilmelerini sağlayacak imkanlar da bir türlü yaratılmıyor, yaratılamıyor. Bu durum cumhuriyetinin 100. yılına hazırlanan, yüzünü aydınlığa çevirmekten başka çaresi olmayan ülkemizin geleceği için çok ciddi bir tehlike teşkil ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "Gençlerin mezuniyetle birlikte işe başlayacağı meslek okulları kurulmalı"

Böke, Türkiye'nin özellikle genç işsizlikle mücadele ederken mesleki eğitimi ihmal etmemesi gerektiğine işaret ederek, CHP'nin organize sanayi bölgelerinde, gençlerin mezuniyetle birlikte işe başlayacağı meslek okullarının kurulması önerilerinin olduğunu belirtti.

Türkiye'de işgücüne dahil genç kadınların yarıya yakınının hem işsiz olduğunu hem okula gitmediğini hem de staj gibi bir sürece de girmediğini savunan Böke, şunları kaydetti:

"Kadınların işgücüne katılımını artırmak ve işgücüne katıldıklarında istihdam bulmalarını mümkün kılmak için acilen harekete geçmek gerekiyor. Unutulmamalı ki yatırım iklimi yaratmak, sadece fabrika kurmak değildir. Aynı zamanda sosyal hizmetler için de yatırım yapılması gerekir. Kadınların evlerinden çıkması, çalışma hayatına katılabilmesi için daha çok kreş, yaşlı bakım merkezi yapılması gerekir. Sosyal harcamaların içeriği bu ve benzeri sosyal yatırımları önceleyen şekilde uygulanırsa hem Türkiye'nin 6 milyona yaklaşan işsizine istihdam yaratır hem de kadınların ekonomik ve sosyal özgürlüğüne kavuşmalarını sağlar. Tabii bununla birlikte hatta daha öncelikli olarak kadınları, birilerinin uygun gördüğü şekilde giyinmeye zorlayan, evlere kapanmaları ve çocuk bakmaları gerektiğine inandırmaya eğilimli anlayışın bir an önce değişmesi gerekiyor."

Yorumlar