"Çerkes ve Kırım Tatar sürgünlerinin acısı hafızalarda yaşıyor'

- Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy: - "Bugün yüz bini aşkın Kırım Tatarı ana yurduna hasret, gurbette hayatını sürdürüyor" - "Çarlık Rusyası'nın Kafkasları istilası döneminde Kafkas halkları yüz binlerce kayıp verdi. Sağ kalanlardan pek çoğu ana yurtlarından sürgün edildi ve Anadolu’ya sığınmak zorunda kaldı. Bu trajedinin acısı bugün dahi hafızalarda yaşıyor" - "Bu sürgünler sırasında hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
"Çerkes ve Kırım Tatar sürgünlerinin acısı hafızalarda yaşıyor'

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Çerkes ve Kırım Tatar sürgünlerine ilişkin, "Bu sürgünler sırasında hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Aksoy, Çerkes ve Kırım Tatar sürgünlerine yönelik soruya verdiği yanıtta, 1944 yılının 17-18 Mayıs gecesi yaklaşık 250 bin Kırım Tatarı'nın ana vatanlarından kopartıldığını, binlerce kilometre uzağa sürüldüğünü ve gayrı insani koşullarda gerçekleşen bu yolculuk sırasında on binlerce Kırım Tatarı'nın hayatını kaybettiğini belirtti.

Birçoğunun ise maruz kaldıkları ağır sürgün hayatında vatanlarından uzakta yaşamını yitirdiğini ifade eden Aksoy, bugün yüz bini aşkın Kırım Tatarı'nın ana yurduna hasret, gurbette hayatını sürdürdüğünü vurguladı.

Aksoy, şunları kaydetti:

"Bilindiği gibi, 21 Mayıs günü tarihe 'Çerkes Sürgünü' adıyla geçen trajedinin yıl dönümü olarak anılıyor. Çarlık Rusyası'nın Kafkasları istilası döneminde Kafkas halkları yüz binlerce kayıp verdi. Sağ kalanlardan pek çoğu ana yurtlarından sürgün edildi ve Anadolu’ya sığınmak zorunda kaldı. Bu trajedinin acısı bugün dahi hafızalarda yaşıyor. Bu sürgünler sırasında hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz."

Yorumlar