Çelik sektöründen 10 ayda 13,6 milyon tonluk ihracat

- Türkiye'nin çelik ihracatı 10 ayda miktar bazında 13,6 milyon ton, değer bazında 7,4 milyar dolar oldu - Bu dönemde AB ülkelerine yapılan çelik ihracatında 580 bin tonluk artış yaşandı

Google Haberlere Abone ol
Çelik sektöründen 10 ayda 13,6 milyon tonluk ihracat

İSTANBUL (AA) - Türkiye çelik sektörünün bu yılın 10 ayındaki ihracatı, miktar bazında 13,6 milyon ton, değer bazında 7,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Çelik İhracatçıları Birliğinin Ocak-Ekim 2016 dönemi verilerine göre, Türkiye'nin çelik ihracatı miktar bazında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1 artarak 13,6 milyon tona ulaştı. Sektörün 10 aylık ihracatı değer bazında ise yüzde 12,2 düşüşle 7,4 milyar dolar oldu.

Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir-çelik ürünleri de eklendiğinde, Türkiye'nin 2016 yılının 10 aylık dönemindeki toplam çelik ihracatı miktar bazında 14,3 milyon ton, değer bazında ise 9,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Ocak-ekim dönemindeki çelik ihracatı bölgeler bazında incelendiğinde, liderliği 4,5 milyon ton ile Orta Doğu sürdürdü. Sektörün ihracatında söz konusu dönemde miktar bazında yüzde 25 artış yakalayarak 2,9 milyon tona yükselen Avrupa Birliği (AB) ülkeleri dikkati çekti. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla AB'ye yapılan çelik ihracatı 580 bin ton arttı. Söz konusu artışta Hollanda, İspanya ve Almanya başı çekti. Orta Doğu ve AB'yi, 2 milyon tonluk ihracatla Kuzey Amerika ve yüzde 11 artışla 1,9 milyon tona ulaşan Kuzey Afrika ülkeleri izledi.

Yılın 10 aylık döneminde ülkeler bazında ihracattaki en büyük kayıp, devam eden iç karışıklığın da etkisiyle miktarda 368 bin ton düşüşün yaşandığı Irak'ta oldu. Irak'ın ardından en büyük kayıp Peru'da yaşandı. Ocak-ekim döneminde Peru'ya çelik ihracatı, inşaat çeliğinden kaynaklanan miktar bazında 192 bin tonluk gerileme ile 55 bin tona geriledi.

Bu dönemde en çok ihraç edilen çelik ürünleri sıralamasında 5,9 milyon tonla inşaat çeliği ilk sırada oldu. İnşaat çeliğini, 1,6 milyon tonla sıcak yassı, 1,5 milyon tonla dikişli boru ve 1,2 milyon tonla profil takip etti. Sektörün ocak-ekim ihracatında geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında en çok artış yakalanan ilk 3 ürün filmaşin, yassı soğuk ve yassı sıcak olarak sıralandı.

Çelik sektörünün bu yılın ekim ayındaki ihracatı, miktar ve değerde 2015 ile aynı seviyede kaldı. Ekim ayı çelik ihracatı miktar bazında 1,3 milyon ton, değer bazında ise 767 milyon dolar oldu.

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, konuya ilişkin değerlendirmesinde, bu dönemde özellikle AB ülkelerine gerçekleştirdikleri ihracatta yarım milyon tonun üzerinde yakaladıkları artışın kendilerini memnun ettiğini ifade ederek, hedeflerinin diğer ülkeler ve bölgelerde de aynı ivmeyi yakalamak olduğunu belirtti.


Yorumlar