Çelik - Duncan ortak basın toplantısı

- AB Bakanı Çelik: (2) - "Türkiye mezhepçilik yapmıyor. Tam tersine biz Iraklılar için Irakçılık, Suriyeliler için Suriyecilik yani o ülkelerin toprak bütünlüğünü gözeten tutumlar geliştiriyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Çelik - Duncan ortak basın toplantısı

ANKARA (AA) - Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Türkiye'nin mezhepçilik yapmadığını belirterek " Tam tersine biz Iraklılar için Irakçılık, Suriyeliler için Suriyecilik yani o ülkelerin toprak bütünlüğünü gözeten tutumlar geliştiriyoruz." dedi.

Çelik, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan ile Bakanlıkta ortak basın toplantısı düzenledi.

Çelik, Duncan'ın son üç ay içinde Türkiye'yi ikinci kez ziyaret ettiğini anımsattı.

Duncan'ın ziyaretinin Türkiye için önemli bir anlamının olduğunu dile getiren Çelik, Türkiye'nin tarihinde karşılaştığı en büyük tehlikelerden biri olan hain darbe girişiminden birkaç gün sonra Duncan'ın Türkiye'yi ziyaret ederek Türk halkına, demokrasisine, seçilmiş Cumhurbaşkanına ve hükümetine desteğini gösterdiğini hatırlattı.

Türkiye tarihinin en alçak ve hain darbe girişimi karşısında pek çok Avrupalı dostun bu süreçte sessiz kaldığını veya yalnız bıraktığını, bir tek Bakan Duncan'ın birkaç gün içinde Türk halkıyla dayanışmasını ifade ettiğini dile getiren Çelik, Duncan'ın "Eğer bizim İngiltere parlamentosu bombalansa bizim kurumlarımıza saldırı yapılsa ne hissedersem aynı şeyi burada da hissediyorum." sözünün önemine vurgu yaptı.

Bakan Çelik, AB'den pek çok dostun neredeyse darbe girişiminden bir ay sonra Türkiye'ye gelmeye başladığını söyleyerek, o günlerde AB'deki dostlarından "Türk demokrasinin ve halkının yanındayız" sözleri duyamadıklarını, bunun yerine hükümetin demokratik tutumu ve bilincini sorgulayan tutumlar sergilendiğini anımsattı.

Görüştüğü bazı dostlarına "Neden hemen, parlamentoyu ziyaret etmediniz? Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile dayanışma içerisinde olmadınız?" diye sorduğunu anlatan Çelik, hatta bazılarına "Ben Türkiye'nin AB Bakanıyım, Başmüzakerecisiyim. Pek çoğunuzla el sıkıştık. Pek çoğunuz atlattığımız bu tehlike karşısında beni bile aramadınız." dediğini aktardı.

AB'nin paylaşılan demokratik değerler bağlamında bir darbe girişimi karşısında nasıl tavır gösterilmesi gerektiğini konusunda Duncan'ın tüm AB'ye ders verdiğini dile getiren Çelik, daha önce de AB kurumlarının bu konuda sınıfta kaldığını söyledi.
Mevkidaşıyla İngiltere, Avrupa'nın geleceği, Kıbrıs konuları, katılım müzakereleri ve çeşitli fasıllar konusunda konuşacaklarını anlattı.

- "Türkiye mezhepçilik yapmıyor"

"Musul operasyonu bağlamında Irak içindeki bazı güç odakları Türkiye'nin Şiilere veya Şiiliğe karşı olduğu izlenimini yaymaya çalışıyor. Türkiye'nin bu noktada duruşu nedir, söz konusu çabaları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Çelik, Türkiye'nin Irak ve Suriye'de tüm gruplarla eşit mesafede ilişki kurduğunu dile getirdi.

Çelik, Türkiye'nin yıllardır Şii gruplarla, Kürt, Türkmen ve tüm mezhep gruplarıyla da görüştüğünü kaydetti.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, şunları kaydetti:

"Hepimizin, herkesin farklı mezhepleri olabilir. Ama hepsinin üstünde evrensel değerler var. İslam var. Bunun içerisinde mezhepçilik yapmak tüm insanlığa barış vaat eden bir dine sahipken Müslümanlar arasında bile savaş çıkarmak anlamına gelir. Geçmişte de gördük. DEAŞ ideolojik olarak nereden besleniyor. Herhangi bir grup bir yere girip de DEAŞ ile mücadele ettiği zaman arkasından orada mezhepçilik yaparsa halk bu iki şiddetten birini tercih etmek zorunda bırakılıyor.

Şimdi siz eğer 'Musul'u DEAŞ'ten kurtardık' diye Haşdi Şabi gibi mezhepçi grupları sokarsınız bu yeni mezhep çatışmalarını getirir ve DEAŞ'ın orada oluşturduğu tablonun bir benzeri başka bir açıdan oluşturulur. Türkiye mezhepçilik yapmıyor. Tam tersine biz Iraklılar için Irakçılık Suriyeliler için Suriyecilik yani o ülkelerin toprak bütünlüğünü gözeten tutumlar geliştiriyoruz. Bu çok önemlidir. Türkiye'nin herhangi bir şekilde Şiilere karşı Sünni mezhepçiliği yaptığı gibi bir tutum da şimdiye kadarki dış politika ilişkilerimizle uyuşmayan bir şeydir. Irak'ta tüm etnik grupların, mezhep gruplarının ama en başta da Sünni ve Şiilerin haklarını korunmasından yana bir süreç yürütüyoruz."

Musul operasyonu kapsamında Türk uçaklarının havadan nasıl bir destek vereceği yönündeki soruya ise Çelik, Türkiye'nin bu noktadaki tutumunun açık olduğunu belirtti.

Musul ve Irak'ın DEAŞ'ten kurtarılması için pozisyon oluşturulduğunu dile getiren Çelik, bu bölgelerin mezhepçiliğe teslim edilmesine müsaade edemeyeceklerini kaydetti.

Türkiye'nin bu noktada tarihi sorumluluğunu yerine getirdiğini, barbar bir terör örgütüne karşı elini taşın altına soktuğunu vurgulayan Çelik, "Hava Kuvvetleri ne şekilde pozisyon alır, onlar da zaten askeri çerçevede oluşturulacak bir mutabakatla adı konulur." dedi.

(Bitti)

Yorumlar