Çekme helva üretiminde bayram mesaisi

- Kastamonu'da çekme helva üreten iş yerleri, bayramda artan talebi karşılayabilmek için ramazan ayı boyunca iftardan sonra başlayıp, sabahın erken saatlerine kadar çalışıyor - Helva üretimi için su ve toz şekerin bakır kazanlarda ve 160 derece sıcaklıkta kaynaması nedeniyle çalışma ortamındaki sıcaklık da 50 dereceyi buluyor - İşletmeci Hüseyin Kara: - "Bayram öncesi olduğu için normal zamanlara göre, çok daha uzun saatler çalışmak durumundayız. Talebi ulaştırmak için sahuru dahi iş yerimizde yapıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Çekme helva üretiminde bayram mesaisi

KASTAMONU (AA) - ÖMER ERİM BAŞTİMAR - Kastamonu'da çekme helva üreten iş yerleri, bayramda artan yoğun talebi karşılayabilmek ve sıcak havalardan etkilenmemek için gece mesaisi yapıyor.

Çekme helvasıyla ünlü Kastamonu'da Ramazan Bayramı dolayısıyla artan talebi karşılamaya çalışan çekme helva üreticileri, yoğunluk yaşıyor.

Üreticiler, çekme helvanın sıcak ortamda yapılması ve ramazan ayı olması nedeniyle üretime iftardan sonra başlayıp, sabahın erken saatlerine kadar çalışıyor.

İşletmeci Hüseyin Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çekme helvanın yapımı için 160 derece sıcaklığa ihtiyaç duyulduğunu, bu nedenle ramazan ayında güçlükle çalıştıklarını bildirdi.

Çekme helvanın yapımının kolay olmadığını, ciddi emek istediğini vurgulayan Kara, helvanın üretildiği ortamın sıcaklığının en az 50 dereceyi bulduğunu ifade etti.

Bayramın yaklaşması dolayısıyla artan talebi karşılamak için sıcak altında çalışmaya mecbur olduklarına dikkati çeken Kara, "Aşırı sıcaklar nedeniyle, bayram için sipariş verilen çekme helvaları gece çalışarak yapıyoruz. Sabah erken saatlere kadar çalışıyoruz. Bayram öncesi olduğu için normal zamanlara göre, çok daha uzun saatler çalışmak durumundayız. Talebi ulaştırmak için sahuru dahi iş yerimizde yapıyoruz." diye konuştu.

- Çekme helva nasıl yapılıyor -

Kara, helvanın yapımı zor bir tatlı olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"Önce bakır kazanlarda 160 derece civarında su ve toz şekeri kaynatıyoruz. Daha sonra kaynama sırasında kıvamı bulduğunda şeker haline dönüştüğünde soğutmak için mermer taşına alıyoruz. Soğuyan şeker çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra beyazlaştırılıyor. Şekeri başka bir bölüme aldıktan sonra, bu kez unu yağla pişiriyoruz. Bu karışımın ismine 'miyani' diyoruz. Miyaniyi belirli bir miktar tepsinin ortasına çıkarıyoruz. Daha sonra hazırlanmış şekeri halka şeklinde miyaninin ortasına koyuyoruz. Ardından 6 kişiyle çeke çeke miyani ve şekeri birbirine yediriyoruz. Sonra saç telinden daha ince halde çekme helva oluşuyor. Biz bunu kısa kısa parçalayıp 'patos' ismini verdiğimiz makinede toz haline getiriyoruz. Toz haline gelen helva 1 ton basınçlı makinede prese veriliyor. Burada sıkıştırılıp, kesilerek paketlenmeye hazır hale getiriliyor."


Yorumlar