Çek Cumhuriyeti'nden Avrupa ordusu talebi

- Çek Cumhuriyeti Başbakanı Sobotka: - "Uzun vadede Avrupa ordusu olmadan mevcudiyetimizi koruyamayız" - "Avrupa'nın güvenlik politikaları, AB'nin daha güvenilir ve hareket kabiliyeti yüksek bir ortak olması yönünde ilerlemeli"

Google Haberlere Abone ol
Çek Cumhuriyeti'nden Avrupa ordusu talebi

PRAG (AA) - Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka, Avrupa'nın ortak bir ordu kurmadığı takdirde mevcudiyetini koruyamayacağını belirtti.

Başkent Prag'da düzenlenen Büyükelçiler Konferansı'nda konuşan Sobotka, sığınmacı krizinin Avrupa'nın dış sınırlarının korunmasının gerekliliğini gösterdiğini ve bunun gerçekleşebilmesi için de ortak bir orduya ihtiyaç olduğunu savundu.

Avrupa Komisyonu'nun ilk toplantısında ortak orduyla ilgili somut önerilerin görüşülmesini umduğunu belirten Sobotka, "Kanaatimce, uzun vadede Avrupa ordusu olmadan mevcudiyetimizi koruyamayız. Avrupa'nın güvenlik politikaları, AB'nin daha güvenilir ve hareket kabiliyeti yüksek bir ortak olması yönünde ilerlemeli.'' dedi.

Çek Cumhuriyeti için Avrupa Birliği ve NATO üyeliğinin çok önemli olduğunu ve uluslararası gelişmelerin de bunu kanıtladığını ifade eden Sobotka, "AB ve NATO'nun istikrarı ve hareket kabiliyeti Çek Cumhuriyeti için anahtar rolde. Her iki kurumun da geleceği hakkında tartışmalar başladı. Bu konuda Çek Cumhuriyeti de aktif rol oynamak istiyor." diye konuştu.

Sobotka ayrıca Çek Cumhuriyeti için AB üyeliğinin herhangi bir alternatifi olmadığını belirterek "Çek Cumhuriyeti hükümeti, İngiltere'nin çıkışından sonra da Avrupa içinde işbirliğinin devamı için elinden geleni yapacak." ifadesini kullandı.

Yorumlar