CEDAW, Türkiye raporunu görüştü

- Türkiye'nin 7. periyodik raporunu değerlendiren BM Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi, Türkiye'ye Suriyeli sığınmacılara gösterdiği cömertliği dolayısıyla teşekkür etti - Komite, Türkiye'de kadınların siyasette yeterince temsil edilmediğini kaydetti

Google Haberlere Abone ol
CEDAW, Türkiye raporunu görüştü

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi (CEDAW), Türkiye'nin 7. periyodik raporunu değerlendirdi.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen oturumda Türk heyetine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu başkanlık etti.

Komiteyi, Türkiye'de kadınların insan hakları alanındaki durumuna ilişkin bilgilendiren Ustaoğlu, Türkiye'nin son bir kaç yılda bölgedeki krizler nedeniyle aldığı göç ve maruz kaldığı terör saldırılarına rağmen insan hakları alanında reform sürecinden ödün vermediğini söyledi.

Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ni (İstanbul Sözleşmesi) ilk onaylayan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Ustaoğlu, kadına yönelik şiddetin sadece yasal ve idari düzenlemelerle sonlandırılamayacağını, bu kapsamda toplumda farkındalık yaratmak için ilgili taraflarla işbirliği yapılarak şiddet mağduru kadınlara hizmet veren kuruluşlarda çalışan personele eğitim verildiğini anlattı.

- CEDAW'dan Türkiye'ye teşekkür

BM Komitesi, son dönemdeki terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek, Türkiye'ye dayanışma mesajı da verdi. Komite, Suriyeli sığınmacılar için gösterdiği cömertlik nedeniyle de Türkiye'ye teşekkür etti.

Bunun yanında komite uzmanları, oturum sırasında Türk heyetine küçük yaşta evlendirilen çocuklar, töre ve namus cinayetleri, kız çocuklarının eğitime katılması, Suriyeli kız çocuklarının eğitimi, kadınlarla erkekler arasındaki maaş farkı ve kürtaj kanunu gibi konularda sorular yöneltti.

- "Kadınlar siyasette yeterince temsil edilmiyor"

BM Komitesi Türkiye'de kadınların siyasette yeterince temsil edilmediğine de dikkati çekti.

Komitenin kadınların karar alma mekanizmalarında daha fazla yer alması için ne tür çalışmalar yapıldığına ilişkin sorusuna Ustaoğlu, "Kadınların karar alma mekanizmalarında yer alması istenilen seviyede değil ancak her yıl artış yaşanıyor." cevabını verdi.

Mecliste 81 kadın milletvekilini bulunduğunu ve kadın temsil oranının yüzde 15 olduğunu ifade eden Ustaoğlu, bir sonraki dönemde ise bu oranının yükseltilmesine ilişkin çalışmalar yapıldığını söyledi.

Kadınların iş hayatına katılımının 2004'te yüzde 23 iken 2015'te yüzde 31,5'e yükseldiğini, kız çocuklarının okula katılma oranının yüzde 80'e çıktığını, bebek ölümlerinin son beş yılda yüzde 24 düştüğünü anlatan Ustaoğlu, Türkiye'nin açık kapı politikası uyguladığı Suriyeli sığınmacılar ile ilgili de komiteye bilgi verdi.

Ustaoğlu, Suriyeli sığınmacılar için Türkiye'nin şimdiye kadar yaklaşık 11 milyar dolar harcandığını, gıda, kendi dillerinde eğitim, sağlık, güvenlik gibi temel ihtiyaçların yanı sıra sığınmacılara psiko-sosyal destek de verildiğini belirtti.

Oturumda Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı ve ilgili bakanlıklardan yetkililer de yer aldı.


Yorumlar