Çavuşoğlu'nun BM Genel Sekreteri Ban ile görüşmesi

- BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Haq: "Genel Sekreter, 15 Temmuz'daki darbe girişimi nedeniyle hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türkiye hükümetine dayanışma ve sempatilerini bildirdi"

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu'nun BM Genel Sekreteri Ban ile görüşmesi

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi nedeniyle hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türk hükümetine dayanışma ve sempatilerini bildirdiğini söyledi.

Haq, basın toplantısında yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban'ın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile FETÖ darbe girişimine ilişkin telefonda görüştüğünü belirterek, "Genel Sekreter, 15 Temmuz'daki darbe girişimi nedeniyle hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türkiye hükümetine dayanışma ve sempatilerini dile getirdi" dedi.

Sözcülüğün yazılı açıklamasında da Genel Sekreter Ban'ın, devam eden soruşturmalar ve olayın sorumlularının hesap vermesi hakkındaki önlemlerle ilgili en son gelişmeler hakkında Çavuşoğlu'ndan bilgi aldığı belirtildi.

Görüşmede Ban'ın, darbe girişimi sonrasında kabul edilen olağanüstü hal şartlarının geçerliliğiyle ilgili Türkiye'nin uluslararası insan hakları hukukundan doğan sorumluluklarına bağlı kalması konusundaki beklentisini dile getirdiği, ayrıca, olağanüstü halin uygulanmasına ilişkin kararnamenin uzatılması konusundaki endişesini ifade ettiği bildirildi.

Ban'ın Çavuşoğlu'na, gözaltındaki bin 200 askerin serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladığını ifade ettiği görüşmede, halen "gözaltındakilerin bazılarına yönelik kötü muamele" ve gözaltı şartlarıyla ilgili raporların ele alındığı kaydedildi.

Açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın, hükümet ve muhalefetin Cumhuriyeti destekleyerek etrafında toplanmasını cesaret verici bulduğu, Türk halkına ve hükümetine bu belirsizlik anını birlik anına çevirerek demokrasiyi koruyacakları konusundaki güvenini bildirdiği ifade edildi.


Yorumlar