Çavuşoğlu-Vella ortak basın toplantısı

-Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu (2): -“Bu üsse (İncirlik) gelmek isteyen askeri teknik heyetlerin hepsi gelebiliyor fakat şu aşamada askeri olmayan heyetlerin ve özellikle de siyasetçilerin İncirlik’e girişi uygun görülmemektedir. Olayın özü budur” -“Bizim halen sivillere, hastane, okul ve evlere saldıran; kimyasal silah, varil bombaları kullanan bir rejim ile iş birliği yapmamız mümkün değil. Elbette DAEŞ ile de YPG ile de mücadelemizi sürdüreceğiz”

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu-Vella ortak basın toplantısı

ANKARA (AA) – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Savunma Bakanlığından bir yetkilinin İncirlik Üssü'ne geçişine izin verilmemesi yönündeki iddiaları, “Bu üsse gelmek isteyen askeri teknik heyetlerin hepsi gelebiliyor fakat şu aşamada askeri olmayan heyetlerin ve özellikle de siyasetçilerin İncirlik’e girişi uygun görülmemektedir. Olayın özü budur.” şeklinde değerlendirdi.

Çavuşoğlu, Malta Dışişleri Bakanı George Vella ile bakanlıkta baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından yapılan ortak basın toplantısında, geçen sene mart ayında Malta’yı ziyaret eden ilk Türk Dışişleri Bakanı olduğunu konuk bakanın da Türkiye’yi ziyaret eden ilk Malta Dışişleri Bakanı olduğunu hatırlattı.

Çavuşoğlu, iki ülke arasında karşılıklı ziyaretlerin sayısını artırmak istediklerini ve bu kapsamda sonbaharda Malta Meclis Başkanını ağırlayacaklarını söyledi.

İki ülke arasında siyasi ve ekonomik ilişkilerin de son derece iyi olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, son bir yılda özellikle petrol fiyatlarının düşüşü nedeniyle ikili ticaret hacminde değer olarak düşüş görüldüğünü, bunu telafi etmek için çalışacaklarını ifade etti.

Türkiye’nin Malta’daki yatırım miktarının 1 milyar 250 milyon dolar civarında ve Malta’nın Türkiye’deki doğrudan yatırım miktarının 220 milyon dolar düzeyinde olduğunu aktaran Çavuşoğlu, Vella’nın bugünkü görüşmelerinde Maltalı iş adamlarının Türkiye’de yatırım yapmaya yönelik talebini aktardığını dile getirdi.

Türkiye ve Malta’nın ortak sınamalarla karşı karşıya olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, bunlardan birinin de göç sorunu olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Malta özellikle Kuzey Afrika’dan gelen kaçak göçle yıllardır mücadele ediyor. Türkiye de bugün 3 milyondan fazla Suriyeli ve Iraklıya evsahipliği yapıyor. Avrupa Birliği ile aramızdaki göç anlaşması, geri kabul, vize serbestisi gibi konuları bugün değerlendirdik. Malta’nın bu konulardaki yaklaşımı ve anlayışı bizi memnun ediyor. Gelecek yılın ilk yarısında Malta AB Dönem Başkanlığını üstlenecek. Malta bugüne kadar Türkiye’nin üyeliğine tam destek vermiştir. Buna çok teşekkür ediyoruz. Başkanlık önceliklerini biraz önce bizimle paylaştılar. Hepsi de gerçekçi, uygulanabilir ve bugün Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı sorun ve önceliklerle de örtüşüyor. Türkiye olarak destek vereceğiz. “

Vella ile bölgesel konuları da görüştüklerini, bu bağlamda Libya’ya en çok destek veren ülkelerin başında Türkiye ve Malta’nın geldiğini vurgulayan Çavuşoğlu, bunun yanı sıra Gürcistan’a verilecek vize serbestisi gibi birçok bölgesel konuları da değerlendirme fırsatı bulduklarını ifade etti.

Enerji gibi alanlarda karşılıklı yatırımları teşvik edeceklerini ve önümüzdeki süreçte ilişkileri her alanda daha da geliştirmek için iş birliğini daha da güçlendireceklerini anlatan Çavuşoğlu, “AB dönem başkanlığını üstlenmeden önce birliğin konularına daha fazla hakim olabilmek ve aday ülkeler başta olmak üzere Avrupa’nın komşuluk politikası ve diğer politikalar hakkında bilgi almak ve bu konulara eğilmek için yaptığı bu ziyaret anlamlı. Malta’nın dönem başkanlığının başarılı bir şekilde geçeceğinden hiç şüphem yok.” görüşünü dile getirdi.

-Sorular

Bakan Çavuşoğlu, Almanya Savunma Bakanlığından bir yetkiliye İncirlik Üssü’ne girişine izin vermediğine yönelik haberlere ilişkin, Türkiye’nin DAEŞ’e karşı koalisyonun aktif bir üyesi olduğunu söyledi. Türkiye'nin DAEŞ ile mücadele etmek için İncirlik Üssü'nde asker bulundurmak ve uçaklarını getirmek isteyen koalisyon üyesi ülkelere her türlü teknik desteği verdiğini belirten Çavuşoğlu, bu çerçevede Almanya, ABD, İngiltere, Katar, Suudi Arabistan’ın unsurlarının İncirlik’te konuşlandığını hatırlattı.

Çavuşoğlu, “Bu üsse gelmek isteyen askeri teknik heyetlerin hepsi gelebiliyor fakat şu aşamada askeri olmayan heyetlerin ve özellikle de siyasetçilerin İncirlik’e girişi uygun görülmemektedir. Olayın özü budur.” diye konuştu.

-“Suriye rejimiyle iş birliği yapmamız mümkün değil”

Mevlüt Çavuşoğlu, bir basın mensubunun Türkiye’nin PYD’ye karşı Esed rejimiyle iş birliği yapabileceği yönündeki iddiaları hatırlatması üzerine, bu iddiaların doğru olmadığını söyledi.

Çavuşoğlu, “Bizim halen sivillere, hastane, okul ve evlere saldıran; kimyasal silah, varil bombaları kullanan bir rejim ile iş birliği yapmamız mümkün değil. Elbette DAEŞ ile de YPG ile de mücadelemizi sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

-İsrail ile ilişkiler

İsrail ile ilişkilerin normalleşme sürecinde Türkiye’nin Gazze ablukasının kaldırılması ısrarından vazgeçtiği yönündeki haberleri değerlendiren Çavuşoğlu, “Türkiye’nin geri kalan iki şarttan biri olan, toplamda üç şattan biri olan Gazze’ye yönelik ambargoların ve blokajların kalkması şartından vazgeçtiğini söylemek milletin aklıyla alay etmek demektir. Türkiye bunlardan vazgeçseydi bugüne kadar zaten normalleşme sağlanırdı.” diye konuştu.

Türkiye’nin abluka altında yaşayan Gazzelileri ve Filistinlileri yalnız bırakmayacağını vurgulayan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Bu şartımızdan da kesinlikle vazgeçmeyiz. Ne Hamas’ı müzakere konusu yaparız, bu şartların yerine getirilmesi sürecinde, ne de Gazze’ye yönelik ambargoların kalkmasından vazgeçeriz. Bu bizim için çok önemlidir. Dolayısıyla iki şartın da mutlaka yerine getirilmesi gerekiyor. Bu şartlar nasıl yerine getirilecek, Gazze’de ve Filistin’de zulüm altında yaşayan insanlara insani yardımlarımızı, kalkınma yardımlarımızı, altyapı desteklerimizi nasıl ulaştırırız ve var olan engelleri nasıl kaldırırız, bunu İsrail’le görüşüyoruz. Ama kesinlikle bu şartımızdan vazgeçmedik ve vazgeçemeyiz.”

(Bitti)

Yorumlar