Çavuşoğlu-Margallo ortak basın toplantısı

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: - "Oradaki Sünni Musul halkının birbirinden tehlikeli olan Şii milisler ile DAEŞ arasında seçim yapmak zorunda bırakılmaması gerekiyor" - "Dışarıdan Şii milislerin operasyona dahil edilmesi, daha sonra onların burada kalması Musul'a barışı ve huzuru getirmez, tam tersi orta ve uzun vadede maalesef o bölgenin sorunları artarak devam eder"

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu-Margallo ortak basın toplantısı

ANKARA (AA) – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak'ın Musul kentinde yaşanan duruma ilişkin, "Oradaki Sünni Musul halkının birbirinden tehlikeli olan Şii milisler ile DAEŞ arasında seçim yapmak zorunda bırakılmaması gerekiyor." dedi.

Çavuşoğlu, Bakanlığın Resmi Konutu'nda İspanyol mevkidaşı Jose Manuel Garcia-Margallo ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından Türkiye’ye verdikleri destek için İspanya'ya teşekkürlerini ileten Çavuşoğlu, bugünkü görüşmede Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilgili bilgileri paylaştığını ve İspanya'da FETÖ'ya bağlı kişiler ve gruplarla ilgili ellerindeki bilgileri sunduğunu ifade etti. Çavuşoğlu, bu konuda iki ülkenin ilgili kurumlarının daha yakın temas içinde konuyla ilgili gerekli adımları atacaklarını söyledi.

İspanya ile siyasi ilişkilerin mükemmel düzeyde olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, ikili ticaret hacminin 10 milyar doların üzerine çıktığını ve sürekli arttığını vurguladı. İspanya'nın Türkiye'deki yatırım miktarının da arttığını dile getiren Çavuşoğlu, bu konuda potansiyeli gördüklerini ve bu çerçevede görüşmelerinde işbirliğini daha da geliştirmek için ortak iradeyi belirttiklerini aktardı.

İspanya'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine birlikte en güçlü destek veren ülkelerin başında geldiğini kaydeden Çavuşoğlu, görüşmelerinde göç meselesi, Geri Kabul Anlaşması, vize serbestisi gibi konularda da görüş alışverişinde bulunduklarını anlattı.

İki ülkenin Medeniyetlerarası İttifak Dostlar Grubu'nun eş başkanlığını yürüttüklerini hatırlatan Çavuşoğlu, "Maalesef başta Avrupa olmak üzere farklı olanlara hoşgörüsüzlük, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, anti semitizm gibi hepimizi tehdit eden akımlar giderek artıyor ve aşırı ırkçı partiler giderek desteğini artırıyor. İşte tam böyle bir durumda her zamankinden daha fazla medeniyetlerarası ittifaka ihtiyacımız var. Dolayısıyla İspanya ile Türkiye'nin bu konudaki işbirliğinin bundan sonraki süreçte artarak devam etmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve İspanya'nın DAEŞ'e karşı koalisyon içinde aktif rol oynadığını ve yanı sıra Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun içinde olduklarını belirten Çavuşoğlu, amaçlarının DAEŞ gibi terör örgütlerine karşı mücadele etmek ve onları yenilgiye uğratmak; Suriye, Irak, Libya gibi ülkelerde de siyasi çözüm yoluyla istikrarı ve barışı geri getirmek olduğuna işaret etti.

Türkiye'nin birçok terör örgütüyle mücadelesine de değinen Çavuşoğlu, büyük başarılar elde ettiklerini, mücadelelerin terör örgütleri tamamen yenilgiye uğratılıncaya kadar devam edeceğini söyledi. Mevlüt Çavuşoğlu, terörle mücadele konusunda Türkiye'yi en iyi anlayacak ülkelerden birinin İspanya olduğunu ve bu çerçevede İspanya ile terörle mücadele konusunda işbirliğini kurumsallaştırmak istediklerini bildirdi.

Terörle mücadele için kararlı ve iyi bir stratejiye sahip olmak gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, DAEŞ'e karşı bugüne kadar yapılan mücadelede istenilen sonucu elde edememelerinin sebebinin de sonuç odaklı bir stratejinin olmaması olduğuna dikkati çekti.

Cerablus'tan güneye doğru başlatılan DAEŞ'e karşı operasyonun ne kadar önemli sonuç verdiğini gördüklerini anlatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Karadan yapılan operasyonlarla DAEŞ'i kısa sürede yenilgiye uğratabileceğimizi de hep beraber anlamış olduk. DAEŞ'i Irak ve Suriye'den temizleyebilmek için bu kararlı adımları atmaya devam etmeliyiz. Aynı şekilde 125 ülkeden yabancı terörist savaşçı bugüne kadar DAEŞ'e katıldı. Bizim aldığımız tedbirlerle bu sayıda ciddi bir azalma oldu. Dolayısıyla bu geçişleri durdurmak, kaynak ülkelerin de bu konuda daha ciddi tedbirler alması gerekiyor.

Üçüncü bir yöntem ise DAEŞ'in ideolojisini öldürmektir. DAEŞ İslam dinini kullanarak terör faaliyetlerinde bulunuyor. Oysa bizim dinimiz barış dinidir. İslam'ın anlamı da barıştır. Hep birlikte Türkiye'nin yaptığı gibi, DAEŞ'in kanlı bir terör örgütü olduğunu iyi vurgulamamız gerekiyor ve gelip de DAEŞ'e katılmak isteyen insanlara da yaşadıkları ülkelerde bunu çok iyi anlatabilmemiz gerekiyor."

Bakan Çavuşoğlu, Musul'daki duruma ilişkin bir soru üzerine, bir operasyonu planlarken, öncesini operasyonun kendisini ve sonrasını planlamak gerektiğini dile getirdi. Cerablus'ta sürdürülen mücadelenin başarısının ortada olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Daha sonra buranın güvenliğini de o bölgenin insanları temin edebilir. Esasen başarının sebebi de bu, yani yerel sahiplenme çok önemli. Biz aynı anlayışın Musul'da da olmasını istiyoruz. Bu en gerçekçi yaklaşımdır." şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Cerablus'taki başarılar Musul'dakilerin de kendine olan güvenini geri getirmiştir. Bu en gerçekçi yaklaşımdır. Dışarıdan Şii milislerin operasyona dahil edilmesi, daha sonra onların burada kalması Musul'a barışı ve huzuru getirmez; tam tersi orta ve uzun vadede maalesef o bölgenin sorunları artarak devam eder. Oradaki Sünni Musul halkının birbirinden tehlikeli olan Şii milisler ile DAEŞ arasında seçim yapmak zorunda bırakılmaması gerekiyor. Bizim orada, Başika Kampında eğitip donattığımız yerel güçler, Musul'un kendi insanları. Dolayısıyla bu yerel güçlerin de DAEŞ'e karşı operasyona katılması, operasyonun başarısı için önemli.

Burada farklı ülkelerin, özellikle müttefik ülkelerin de gerek peşmerge gerekse Irak güçleri olsun eğit donat çalışmaları yürüttüğünü biliyoruz. Dolayısıyla koalisyon içindeki ülkelerin buradaki kuvvetleri de bizim Cerablus'ta yaptığımız gibi buradaki yerel güçlere destek verebilir ve sonuçta DAEŞ'i Musul'dan da temizleyebiliriz. Biz bugüne kadar DAEŞ'e karşı her türlü mücadelenin içinde yer aldık, aktif katılım sağladık. Musul'da da DAEŞ'e karşı mücadelede her türlü desteği vermeye hazırız."

Yorumlar