Çavuşoğlu-Malki ortak basın toplantısı

- Filistin Dışişleri Bakanı Malki: - "İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi sayesinde Türkiye, Filistin halkının çektiği acıların azaltılması konusunda daha aktif bir rol oynayabilecek, katılımını ve yardımını üst seviyeye çıkarabilecektir" - "Türkiye'nin atmış olduğu bu adım bizim nazarımızda çok faydalı olacak bir adım" - "Türkiye ile Filistin arasında ortak bakanlar kurulu fikri var. Bu kurulun da faaliyetlere başlamasıyla birlikte ilişkilerin kapsamı daha da genişleyecektir diye düşünüyorum" - "Tabii ki Filistinlilerin çektileri acıları azaltmanın yollarını arıyoruz. Sadece Gazze'ye insani yardım sağlanması vasıtasıyla değil diğer işgal altındaki Filistin topraklarında yaşayan kişiler için de aynı amacı güdüyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu-Malki ortak basın toplantısı

ANKARA (AA) - Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Malki, "İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi sayesinde Türkiye, Filistin halkının çektiği acıların azaltılması konusunda daha aktif bir rol oynayabilecek, katılımını ve yardımını üst seviyeye çıkarabilecektir." dedi.

Malki, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bakanlıkta baş başa görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Ankara'da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye ile Filistin'i birbirine bağlayan çok güçlü bir bağ bulunduğunu ifade eden Malki, bu nedenle 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını ve Türkiye'ye desteklerini iletmek, Filistin halkı ve yönetiminin yaşananlarla ilgili duygu ve düşüncelerini aktarmak için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini vurguladı.

İki millet arasında örnek denilebilecek mükemmel ilişkiler olduğunun altını çizen Malki, bu denli önemli bir ilişkiyi daha da geliştirmek yönünde arzu taşıdıklarını belirtti. Türkiye ile Filistin arasında ortak bakanlar kurulu fikri olduğunu hatırlatan Malki, "Bu kurulun da faaliyetlere başlamasıyla birlikte ilişkilerin kapsamı daha da genişleyecektir diye düşünüyorum. Böylelikle ilişkilerimizi yakın gelecekte daha da iyi bir noktaya taşıyabileceğiz." diye konuştu.

Türkiye'nin yalnızca Gazze'nin inşasına katkıda bulunmuş bir ülke olmadığını, 2 yıl öncesinde de Filistin'e bölgesel ve uluslar arası düzeyde ciddi bir taahhüdünün olduğunu hep bildiklerini ifade eden Malki, zorluklar ortaya çıktığında bunların üstesinden Türkiye ile birlikte hareket ederek geleceklerine yönelik güvenlerinin tam olduğunu söyledi.

"Birkaç yıl önce yine bir araya gelip, dünya haritasını önümüze açmıştık ve beraber çalışmamız gereken ülkeleri harita üzerinde işaretlemiştik. Nasıl bir yöntem izlememiz gerektiğini konuşmuştuk." diyen Malki, iki ülke arasındaki ilişkileri bu temelde gördüklerinin, ilişkilerin gelecekte de bu temel üzerinden yükseleceğinin altını çizdi.

Filistin Dışişleri Bakanı, böylesine mükemmel ilişkilerin iki ülke arasında olmasından dolayı son derece gurur duyduklarını ve her iki tarafın da bunu koruyarak güçlendirme ortak temennisinde olduğunu belirtti.

Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmelerinde Filistin iç uzlaşma sürecinden bahsetme fırsatı bulduklarını ve "Bu süreci tam anlamıyla nasıl bir başarı haline getiririz" diye fikir alışverişinde bulunduklarını vurgulayan Malki, şöyle devam etti:

"Mevcut işgal altındaki Filistin topraklarındaki ve özellikle Doğu Kudüs'teki durumdan bahsettik. Tabii ki Filistinlilerin çektikleri acıları azaltmanın yollarını arıyoruz. Sadece Gazze'ye insani yardım sağlanması vasıtasıyla değil diğer işgal altındaki Filistin topraklarında yaşayan kişiler için de aynı amacı güdüyoruz. Kendi aramızda zaten bu konuları sürekli olarak görüşüyoruz ve bu nedenle de zaten bugün yapmış olduğumuz görüşmelerden çok çok memnun oldum. Yapacağımız çalışmalar devam edecek."

- Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi

Malki, Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normalleşmesine yönelik soruya karşılık, bu sürecin neticesi olarak insani yardım taşıyan geminin Gazze'ye ulaşabildiğini hatırlattı. Bunun devamı olarak kısa süre içinde başka bir geminin bayram öncesinde geleceğinin öngörüldüğünü kaydeden Malki, şunları söyledi:

"Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerinin rayına girmesi aslında işleri kolaylaştıran bir faktör. Türkiye'nin daha aktif bir oyuncu haline gelmesi ve yardım konusunda daha ön plana çıkması sonucunu beraberinde getiriyor. Abluka altındaki Gazze'ye, Gazze halkına yardım daha kolay ulaştırılabiliyor. Sadece insani yardım da değil alt yapı projeleri açısından da çalışmayı kolaylaştıran bir durum bu. Dolayısıyla, İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi sayesinde Türkiye, Filistin halkının çektiği acıların azaltılması konusunda daha aktif bir rol oynayabilecek, katılımını ve yardımını üst seviyeye çıkarabilecektir.

Siyasi açıdan bakacak olursak Türkiye, İsrail ile iyi ve Filistin ile mükemmel olan ilişkilerini iki tarafa da güvenin tesis edilmesi ve iki tarafın daha da yakınlaşması amacı doğrultusunda kullanabilir. Herhangi bir faaliyet, toplantı, aklınıza ne gelirse, uluslararası platformda da bir katkı sağlayabilecektir. Bu perspektiften bakıldığında da önemli bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin atmış olduğu bu adım bizim nazarımızda çok faydalı olacak bir adım."

Yorumlar