Çavuşoğlu-Kaljurand ortak basın toplantısı

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (2) - "Halkımız AB'nin sergilediği tavırdan dolayı süreci durdurmamızı istiyor. Biz AK Parti iktidarı olarak bu süreci yönetmeye çalışıyoruz ama bu süreçte isterdik ki Estonya hiç üzerine alınmasın, Avrupa ülkelerinden ağır eleştiri ve tehdit yerine destek görelim ama bu desteği gördüğümüzü söyleyemeyiz" - "Türkiye'nin son 6-7 yılda birçok alanda imajının sarsılmasına da bu örgütün sebep olduğunu anlatmaya çalıştık. Birçok komplolarla Türkiye'de medyanın, ordunun, değişik kurumların, hatta polisimizin hedef alındığını anlatmaya çalışıyorduk ama her seferinde eleştirilen hep biz olduk ama bu örgütün ne kadar tehlikeli olduğunu Türkiye'ye destek vermeseler de şimdi herkes sanırım gördü" - "Türkiye, terörün her türlüsüyle samimi şekilde mücadele ediyor. Mücadele etmek isteyen ülkeler ve kurumlarla da işbirliği yapıyor. DAEŞ'e karşı mücadelemiz son derece ortadadır. Aynı şekilde PKK, PYD gibi terör örgütleriyle de mücadelemizi sürdüreceğiz. Darbe girişiminin başarısız olmasının hemen arkasından o terör örgütlerinin devreye sokulması da tesadüf değildir. Türkiye üzerine oynanan oyunların bir parçasıdır"

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu-Kaljurand ortak basın toplantısı

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği'nin (AB) son dönemde Türkiye ile süreci durdurma yönünde tehditlerde bulunduğunu belirterek, "Halkımız AB'nin sergilediği tavırdan dolayı süreci durdurmamızı istiyor. Biz AK Parti iktidarı olarak bu süreci yönetmeye çalışıyoruz ama bu süreçte isterdik ki Estonya hiç üzerine alınmasın, Avrupa ülkelerinden ağır eleştiri ve tehdit yerine destek görelim ama bu desteği gördüğümüzü söyleyemeyiz." dedi.

Çavuşoğlu, Dışişleri Resmi Konutu'nda Estonya Dışişleri Bakanı ve Avrupa Konseyi Dönem Başkanı Marina Kaljurand ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Kaljurand'a, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası demokratik seçimle işbaşına gelmiş hükümete ve Türk milletine verdikleri destek, gösterdikleri dayanışma için çok teşekkür eden Çavuşoğlu, "Bugün burada bulunmasının sebebi de bu desteği tekrar vurgulamaktı." diye konuştu.

Avrupa Konseyi ile her zaman yakın işbirliği içinde olduklarını, ortak çalışma gruplarının çok iyi sonuçlara ulaştığını ifade eden Çavuşoğlu, bundan sonraki süreçte de konsey ile her zaman yakın işbirliği içinde olacaklarını anlattı. Çavuşoğlu, Estonya'nın Türkiye'nin AB üyelik sürecine destek verdiğinin de altını çizdi.

Bu dönemde AB'den süreci durdurma tehdidi aldıklarını ifade eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Esasen biz aynı baskıyı kendi halkımızdan da görüyoruz. Halkımız AB'nin sergilediği tavırdan dolayı süreci durdurmamızı istiyor. Biz AK Parti iktidarı olarak bu süreci yönetmeye çalışıyoruz ama bu süreçte isterdik ki Estonya hiç üzerine alınmasın, Avrupa ülkelerinden ağır eleştiri ve tehdit yerine destek görelim ama bu desteği gördüğümüzü söyleyemeyiz. Bu hafta özellikle bizi ziyaret eden dost ülkelerden gördüğümüz net desteği vurgulamazsak haksızlık yapmış oluruz. FETÖ'nün nasıl tehlikeli bir terör örgüt olduğunu özellikle son dört yıldır AB nezdinden anlatmaya çalıştık ama bugüne kadar nedense Avrupalı dostlarımız bize fazla inanmak istemediler.

Türkiye'nin son 6-7 yılda birçok alanda imajının sarsılmasına da bu örgütün sebep olduğunu anlatmaya çalıştık. Birçok komplolarla Türkiye'de medyanın, ordunun, değişik kurumların, hatta polisimizin hedef alındığını anlatmaya çalışıyorduk ama her seferinde eleştirilen hep biz olduk ama bu örgütün ne kadar tehlikeli olduğunu, Türkiye'ye destek vermeseler de şimdi herkes sanırım gördü."

- DAEŞ ile mücadele

Terörün de içinde bulunduğu sınamalar karşısında işbirliği ve dayanışmanın önemini vurgulayan Çavuşoğlu, "Türkiye, terörün her türlüsüyle samimi şekilde mücadele ediyor. Mücadele etmek isteyen ülkeler ve kurumlarla da işbirliği yapıyor. DAEŞ'e karşı mücadelemiz son derece ortadadır. Aynı şekilde PKK, PYD gibi terör örgütleriyle de mücadelemizi sürdüreceğiz. Darbe girişiminin başarısız olmasının hemen arkasından o terör örgütlerinin devreye sokulması da tesadüf değildir. Türkiye üzerine oynanan oyunların bir parçasıdır." ifadelerini kullandı.

Estonya ile ilişkilerin 400 milyon doların üzerinde ve artan karşılıklı ticaret hacmiyle mükemmel seviyede olduğunu belirten Çavuşoğlu, NATO'nun Estonya ve Baltık bölgesindeki tüm faaliyetlerine katkı sağladıklarını bildirdi.

Çavuşoğlu, NATO içinde de iki müttefik olarak tehditler ve sınamalar karşısındaki duruşlarının Estonya ile aynı olduğunu dile getirerek, bundan sonra da işbirliğini ve karşılıklı ziyaretleri sürdüreceklerini, ikili ilişkilerin geliştirileceğini söyledi.

"Dost ve müttefik" olarak nitelendirdiği Estonya ile ilişkilerin daha iyi noktaya gelmesini temenni eden Çavuşoğlu, 27 Ekim'de de kendisinin Estonya'yı ziyaret edeceğini kaydetti.

- "Henüz böyle bir karar yok"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, 31 Ağustos'ta Türkiye-Rusya arasında Antalya'da oynanacak futbol maçına katılacağı iddialarının sorulması üzerine, şu an için böyle bir planın olmadığını ifade etti.

Bu dostluk maçına iki tarafın ilgisinin, verilen önemin göstergesi olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, "Henüz böyle bir karar yok ama çok da iyi olur. Bu, normalleşme sürecine de katkı sağlar." dedi.

(Bitti)

Yorumlar