Çavuşoğlu-Galbur ortak basın toplantısı

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (1) - "Avusturya ile ikili ilişkilerimizin ve işbirliğimizin normal sürmesinin zemini ortadan kalkmıştır. O nedenle bugün Avusturya maslahatgüzarını bakanlığımıza çağırarak tepkimizi gösterdik. Viyana Büyükelçimizi de istişareler ve ilişkilerimizi gözden geçirmek için Ankara'ya çağırdık" - "(Avusturya ile ) İkili ilişkilerimizde biz de duyarsız kalmayacağız, bazı adımlar atacağız. Biz onlar gibi iki yüzlü olamayız. Terörün her türlüsüne karşıyız. Ama onlar bazı terör örgütlerine karşı ama Türkiye'ye saldıran terör örgütlerine destek veriyorlar"

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu-Galbur ortak basın toplantısı

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avusturya ile ilişkilerin ve işbirliğinin normal sürmesinin zemininin ortadan kalktığını söyledi.

Çavuşoğlu, bakanlık konutunda Moldova Dışişleri Bakanı Andrei Galbur ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu, Viyana'da PKK yandaşlarının düzenlediği gösteriye ilişkin bir soruya verdiği yanıtta, Avusturya'nın son dönemde giderek artan yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve İslam karşıtlığının merkezi olan bir ülke haline geldiğini söyledi.

Bu ülkenin Avrupa ve Avusturya halkında Türkiye karşıtlığını artırmak için attığı adımlar, Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecini sorgulamaya kalkması ve adeta tehdit etmesinin dostane yaklaşımlar olmadığını belirten Çavuşoğlu, "Darbe girişimi ve sonrasında da Türkiye'ye destek vermediği gibi, tam tersi bir tutum içinde oldular." diye konuştu.

Türk vatandaşları ve soydaşlarının Türk demokrasisine destek vermek için yapacağı barışçıl bir gösteriye de bu ülkede izin verilmediğini ve hatta duydukları rahatsızlığın açıkça söylendiğini anlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Biz de kendilerine 'toplanma özgürlüğü dersi vermeye çalışıyorsunuz ancak barışçıl bir yürüyüşe bile izin vermiyorsunuz' diye sitemimizi etmiştik. Fakat gördük ki PKK ve yandaşlarına Viyana'da gösteri yapma izni vermişlerdir. Bunun samimiyetle bağdaşmadığını biliyoruz. Dolayısıyla teröre destek veren bu tutumuna duyarsız kalamayız. Maalesef Avusturya ile ikili ilişkilerimizin ve işbirliğimizin normal sürdürülmesinin zemini ortadan kalkmıştır. O nedenle bugün Avusturya maslahatgüzarını bakanlığımıza çağırarak tepkimizi gösterdik. Aynı şekilde Viyana Büyükelçimizi de istişareler ve Avusturya ile ilişkilerimizi gözden geçirmek için Ankara'ya çağırdık. İkili ilişkilerimizde biz de duyarsız kalmayacağız, bazı adımlar atacağız. Biz onlar gibi iki yüzlü olamayız. Terörün her türlüsüne karşıyız. Ama onlar bazı terör örgütlerine karşı ama Türkiye'ye saldıran terör örgütlerine destek veriyorlar. Ama biz ikili ilişkilerimizde başka tedbirler alacağız. O anlayış şu anda ortadan kalkmıştır. Önümüzdeki süreçte atacağımız adımları sizlerle paylaşacağız. Bize nasıl yaklaşırlarsa biz de kendilerine öyle yaklaşacağız."

(Sürecek)

Yorumlar