Çavuşoğlu-Dacic ortak basın toplantısı

- Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Dacic: - "Biz bekle gör politikası yürütmedik. Sırbistan hiçbir zaman Türkiye'ye karşı yürütülecek herhangi bir organizasyonda yer almayacaktır" - "FETÖ’nün Sırbistan’da hiçbir gücü yok. Bunlar neredeyse yok olacak kadar az" - "Sırbistan’da bu tür yapıların yeri yok çünkü biz sizin dostunuz" - "Bosna’daki barışın sağlaması için hem Türkiye’nin hem de Sırbistan’ın yapıcı bir tavır sergilemesi ve sorunların pratik bir şekilde çözülmesi çok önemli"

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu-Dacic ortak basın toplantısı

ANKARA (AA) - Sırbistan Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ivica Dacic, ülkesinin Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine karşı net bir tavır sergilediğini belirterek, "Biz bekle gör politikası yürütmedik. Sırbistan hiçbir zaman Türkiye'ye karşı yürütülecek herhangi bir organizasyonda yer almayacaktır." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Dacic, baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Dacic, Türkiye ve Sırbistan arasındaki yapıcı ve dostane ilişkilerin önemini vurgulayarak, bu ikili ilişkilerin bölgedeki tansiyonu düşürmek için önemli bir araç olabileceğini ifade etti.

Ülkesinin, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi karşısında net bir tutum takındığını ve bir kez daha Türkiye'nin gerçek dostu olduğunu gösterdiğini söyleyen Dacic, "Biz bekle gör politikası yürütmedik. Sırbistan hiçbir zaman Türkiye'ye karşı yürütülecek herhangi bir organizasyonda yer almayacaktır." diye konuştu.

Sırbistan Dışişleri Bakanı, Türkiye ve Sırbistan arasındaki serbest ticaret ve vize serbestisi gibi iki önemli anlaşmanın da, iki ülkenin dostluğunun göstergesi olduğunu kaydetti.

Başbakan Binali Yıldırım'ın aralık ayında Sırbistan'a yaptığı ziyareti hatırlatan Dacic, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic'in yakında Türkiye'yi ziyaret edebileceğini dile getirdi.

Dacic, gelecekte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da Sırbistan’a gelmesini temenni ettiklerini belirtti.

- Sığınmacı krizi

Dacic, Başbakan Binali Yıldırım ile bugün gerçekleşen görüşmede Suriyeli sığınmacılar konusunun da gündeme geldiğini belirterek, Sırbistan’ın sığınmacılar için önemli bir geçiş noktası olduğunun altını çizdi. Türkiye ve Sırbistan'ın sığınmacı geçişi açısından çok kritik noktada bulunduğunu ve bu nedenle devamlı iletişim halinde olmaları gerektiğini belirtti.

- Bosna Hersek'teki "Sırp Cumhuriyeti Günü" referandumu

Dacic, Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde (RS) yapılan "anayasaya aykırı" referandumda 9 Ocak'ın "Sırp Cumhuriyeti Günü" olarak kutlanmasının kabul edilmesine ilişkin bir soruya, şöyle yanıt verdi:

"Bosna’da çok sayıda Sırp da yaşıyor. Bosna’daki barışın sağlaması için hem Türkiye’nin hem de Sırbistan’ın yapıcı bir tavır sergilemesi ve sorunların pratik bir şekilde çözülmesi çok önemli. Tabii ki geçmişteki sorunlar önemli, fakat geçmişteki olaylar bizi bir yere götürmez. Nasıl ilerlememiz gerektiğini görmemiz gerekiyor. Orada yaşayanlarla hepimiz eninde sonunda kardeşiz. Biz Avrupa’daki diğer ülkelerde yaşayanlardan çok daha yakınız. Aramızdaki diyaloğu sürdürmemiz gerekiyor."

- "FETÖ’nün Sırbistan’da hiçbir gücü yok"
Dacic, Sırbistan’da FETÖ ile mücadeleye ilişkin hangi adımların atıldığı yönündeki soruya, ülkesinin bu konuda derin tecrübelere sahip olduğunu belirterek, "FETÖ’nün Sırbistan’da hiçbir gücü yok. Bunlar neredeyse yok olacak kadar az." dedi. Dacic, bölgedeki diğer ülkelerde FETÖ’nün etkisinin çok daha fazla olduğunu, Sırbistan’ın bağımsız bir politika izlemesi nedeniyle bu tür yapılanmalara asla izin vermeyeceğini belirterek, "Sırbistan’da bu tür yapıların yeri yok çünkü biz sizin dostunuz." dedi.



Yorumlar