Çavuşoğlu: Almanya Adil Öksüz hakkında arama kararı çıkarttı

Firari FETÖ'cü Adil Öksüz için Almanya ile temasa geçtiklerini söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Almanya Adil Öksüz ile ilgili arama kararı çıkarttı" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu: Almanya Adil Öksüz hakkında arama kararı çıkarttı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Habertürk TV'de iç ve dış politikada öne çıkan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Adil Öksüz’ün Almanya’da görüldüğü iddialarının sorulması üzerine Çavuşoğlu, bunun Anadolu Ajansı'na (AA) yapılan bir ihbar olduğunu hatırlatarak resmi olarak Almanya’daki yetkililerin ilgilendiği ya da doğrudan evine gittiği bir durum bulunmadığını söyledi.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Adil Öksüz dahil tüm FETÖ mensuplarının peşinde olduğunu vurgulayarak "Bu sebepten dolayı bize gelen duyumlar ve bazı bilgilerden sonra Almanya ile de bu konuda resmi temasta bulunduk. Almanya, Adil Öksüz ve diğerleriyle ilgili arama kararı çıkarttığını söyledi" diye konuştu. 

Öksüz'ün şu ana kadar resmi olarak Almanya yetkilileri tarafından bulunmadığını belirten Çavuşoğlu, zaman zaman ABD’de olduğu yönünde de değişik dedikoduların çıktığını hatırlattı.

Bakan Çavuşoğlu, tüm kurumlar nezdinde temasların sürdürüldüğünü söyleyerek “Yakalandıktan sonra tabii ki Almanya ile anlaşmamız var. Ayrıca bu bir darbecidir. Almanya da bunu çok iyi biliyor. Dolayısıyla eğer yakalanırsa iade sürecini başlatacağız” dedi.

Çavuşoğlu, “Almanya eğer Adil Öksüz'ü vermezse FETÖ’yü vermeyen ABD konumuna düşer. Şu anda ABD’de de bir hareketlenme var ama Almanya olsun diğer ülkeler olsun bu darbecileri, darbe girişiminde bulunan bu hainleri bize vermelidir. Bu kişiler yargıya teslim edilmelidir” ifadelerini kullandı.

"YUNANİSTAN'A BASKI VAR"

Çavuşoğlu, Yunanistan’ın darbecileri vereceğini söylediğini hatırlatarak “Yunanistan’ın vermek istediğini biliyorum ama Yunanistan’a Avrupa Birliği dahil Batı’dan bu konuda çok ciddi baskı geldi 'bunları Türkiye’ye vermeyin' diye” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, “Yunanistan bunları bize vermezse yarın benzer konularda da bizim tutumumuz farklı olur” dedi.

Türkiye’nin Yunanistan ile daha önce adli konular dahil birçok konuda ortak çalışma yürüttüğünü belirterek “Nedense darbeyle ilgili konuda darbeden en çok çekmiş ülke olarak Yunanistan atmak istediği adımları atamadı” diye konuştu.

Kandil'e yönelik operasyona değinen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Bizim ulusal güvenliğimiz için çok ciddi tehdittir. Bizim bu tehdidi öyle ya da böyle bertaraf etmemiz gerekiyor. Biz sürekli her düzeyde Irak'taki PKK mevcudiyeti size de bize de tehdittir diyoruz. Dolayısıyla bunu bertaraf etmemiz gerekiyor. Birlikte hareket edelim. DEAŞ'tan temizlediniz biz size destek verdik. Şimdi ise PKK'dan temizleme zamanı. Siz bunu tek başınıza da yapmayabilirsiniz belki, kırsal bölgelerde, kuzey Irak'ta bunlara destek veren bazı siyasi partiler, gruplar var. Neticede beraber yapalım." 

ABD ile oluşturulan çalışma gruplarının sadece Menbiç ya da Suriye konusunda olmadığına dikkati çeken Çavuşoğlu, toplamda 3 çalışma grubundan ikisinin işlevinin konsolosluk ve hukuki konuları değerlendirmek olduğunu, 3'üncü çalışma grubunun ise PKK'ya yönelik işbirliğine ilişkin olduğunu anımsattı ve en geç temmuzda Ankara'da bu konularla ilgili bir toplantı yapılacağı bilgisini paylaştı.

Bu işbirliği içinde Türkiye ile ABD'nin yanı sıra Irak'taki merkezi yönetim ile bölgesel yönetimin de olduğunu belirten Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Esasen PKK onlar için de çok ciddi bir tehdit. Tabi bu çalışma grubu da şu anda toplanmaya başladı. Hazırlıklar yapılıyor, istihbarat paylaşımı, PKK'nın üst düzey yöneticilerine karşı neler yapılması gerekiyor, genel anlamda PKK'nın Irak'tan temizlenmesi için bu konuda da ön hazırlıklar devam ediyor. Diğer taraftan biz, cumhurbaşkanımızın dediği gibi kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Yani başkalarının insafına kalmayacağız, başkalarından medet ummayacağız." 

Sınır ötesinde Kandil'de, Sincar'da ya da Mahmur'da olsun fark etmeksizin terörü temizlemek istediklerinin altını çizen Bakan Çavuşoğlu, "Kandil bu işin adeta bir sembolü oldu. Menbiç'ten sonra Suriye'de nerede olursa olsun, Irak'ta nerede olursa olsun biz bu teröristleri temizleyeceğiz başka çaremiz yok. Onlar orada olduğu sürece ulusal güvenliğimiz sürekli tehdit altında" dedi. 

Çavuşoğlu, kara operasyonu olma ihtimaline yönelik soruya ise askeri ve ilgili kurumların teknik çalışmalarını yürüttüğünü ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ı bilgilendirdiklerini söyledi.

Yorumlar