Cammu Keşmir'de şiddet olayları

- Bayramda sokağa çıkma yasağının ilan edildiği bölgede, 2 gösterici daha polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi

Google Haberlere Abone ol
Cammu Keşmir'de şiddet olayları

SRINAGAR (AA) - Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde, güvenlik güçlerinin bağımsızlık yanlısı Keşmirli göstericilere müdahalesinde 2 protestocu hayatını kaybetti.

Cammu Keşmir bölgesi yetkilileri, Kurban Bayramı'nın salı günü kutlandığı bölgede sokağa çıkma yasağı ilan etti ve büyük camilerde bayram namazı kılınmasına izin vermedi.

Müslüman Cammu Keşmirliler bayram namazlarını küçük mahalle camilerinde eda etti.

Polisten yapılan açıklamaya göre, sokağa çıkma yasağına çoğunlukla uyulurken, bazı yerlerde protestolar düzenlendi. Emniyet güçleri, göstericilere göz yaşartıcı gaz bombası ve ateşli silahlarla müdahale etti.

Adının açıklanmasını istemeyen bir polis memuru, bölgenin kuzeyindeki Bandipora'da göz yaşartıcı bombanın isabet ettiği bir gösterici ile eyaletin güneyindeki Shopian'da da mermi isabet eden bir diğer göstericinin öldüğünü belirtti. Polis memuru, bölgenin 10 farklı yerinde düzenlenen protestolarda 60 kişinin yaralandığını aktardı.

Cammu Keşmir'de güvenlik güçleriyle Hizbul Mücahidin üyeleri arasında 8 Temmuz'da çıkan çatışmada, örgütün üst düzey üyelerinden Wani'nin öldürülmesiyle on binlerce kişi sokaklara çıkmıştı. Bölgede 65 gündür devam eden ve Hindistan güvenlik güçlerinin biber gazı ve gerçek mermi kullanarak müdahale ettiği gösterilerde şimdiye kadar en az 79 Keşmirli hayatını kaybetti, 3 binden fazla sivil yaralandı.

Hindistan ve Pakistan arasında İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947'den bu yana tartışma konusu olan Keşmir'de 70 bin kişi, şiddet olaylarında yaşamını yitirdi. Bölgedeki direniş grupları, 1989'dan beri bağımsızlık ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemler yapıyor.

Yorumlar