Cammu Keşmir'de Hizbul Mücahidin üyesinin öldürülmesi

- Hindistan, yaşanan olaylar nedeniyle Keşmir'deki gazetelerin basımını askıya aldı

Google Haberlere Abone ol
Cammu Keşmir'de Hizbul Mücahidin üyesinin öldürülmesi

SRINAGAR (AA) - Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde Hizbul Mücahidin örgütünün liderlerinden Burhan Wani'nin öldürülmesinin ardından yaşanan olayların devam etmesi nedeniyle Keşmir'deki gazetelerin basımı geçici süreyle durduruldu.

Keşmir Eğitim Başkanı ve Hükümet Sözcüsü Naim Akhtar, yaptığı açıklamada, bölgedeki gazetelerin basımlarının askıya alınması dahil alınan önlemlerin "insanların hayatını kurtarma ve barış çabalarının güçlendirilmesi"ne yönelik olduğunu söyledi.

Yerel medyada yer alan haberlere göre, polis tarafından gazetelere yapılan baskınlarda on binlerce gazete nüshasına el konuldu. Baskınlarda, birçok matbaa çalışanın da gözaltına alındığı bildirildi.

Gazete çalışanları, medyaya yapılan baskınları kınayarak hükümeti protesto etti. Keşmir'in Srinagar kentinde gösteri düzenleyen gazete editör ve muhabirleri, ellerinde "Sansüre hayır" ve "Medya özgürlüğü istiyoruz" pankartlarıyla karara tepki gösterdi.

Güvenlik güçleriyle Hizbul Mücahidin arasında 8 Temmuz'da çıkan çatışmada örgütün üst düzey üyelerinden Wani'nin öldürülmesinden sonra on binlerce kişi sokaklara dökülmüş, çatışmaların da yaşandığı protestolarda Hindistan güvenlik güçleri protestoculara biber gazı ve gerçek mermilerle müdahale etmişti. Hükümet yetkilileri, çatışmalarda şu ana kadar 36 kişinin hayatını kaybettiğini açıklarken, insan hakları kuruluşları can kayıplarının 40'ın üzerinde olduğunu iddia ediyor.

Olayların büyüyebileceği gerekçesiyle Hindistanlı yetkililerin Cammu Keşmir bölgesindeki birçok kent ve köyde ilan ettiği süresiz sokağa çıkma yasağı devam ediyor.

Hindistan ve Pakistan arasında İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947 yılından bu yana tartışma konusu olan Keşmir'de 70 bin kişi şiddet olaylarında yaşamını yitirdi. Cammu Keşmir'deki direniş grupları, 1989'dan bu yana bağımsızlık ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemler yapıyor.



Yorumlar