Cammu Keşmir'de Hizbul Mücahidin militanının öldürülmesi

İSLAMABAD (AA) - Pakistan, Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde Hizbul Mücahidin örgütünün üst düzey militanlarından Burhan Wani'nin öldürülmesini ve ardından...

Google Haberlere Abone ol
Cammu Keşmir'de Hizbul Mücahidin militanının öldürülmesi

İSLAMABAD (AA) - Pakistan, Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde Hizbul Mücahidin örgütünün üst düzey militanlarından Burhan Wani'nin öldürülmesini ve ardından çıkan olayları şiddetle kınadı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bölgede yaşananlar "yargısız infaz" olarak niteledi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Pakistan, Hindistan işgali altındaki sivil masum ölümleri ve lider Burhan Wani'nin öldürülmesini şiddetle kınamaktadır. Ölümler yargısız infaz şeklinde gerçekleşmekte olup olaylardan derin bir üzüntü duyulmaktadır. Hindistan güçlerinin Keşmir halkına karşı uyguladığı bu tür eylemler, Hindistan işgali altındaki Keşmir halkının haklarını savunmasında caydırıcı olamaz. Pakistan, Keşmirli liderler üzerindeki baskı nedeniyle Hindistan hükümetine, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin çözüm için daha önce aldığı kararlara uymaya çağırmaktadır. Pakistan, işgal altındaki Keşmir sorununun çözümü için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi denetimi altında yapılacak bağımsızlık referandumunun bölge için barışçıl ve kalıcı çözüm olduğunu yeniden tekrarlamaktadır."

Hindistan Güvenlik güçleri ile Hizbul Mücahidin arasında cuma günü çıkan çatışmada örgütün üst düzey militanlarından Wani'nin öldürülmesinin ardından dün başlayan ve sokak çatışmalarına dönüşen protestoların önüne geçmek için çeşitli önlemler alınmıştı.

Olayların büyüyebileceği gerekçesiyle Hindistanlı yetkililer, Cammu Keşmir bölgesindeki birçok kent ve köyde süresiz sokağa çıkma yasağı i̇lan etmiş ve yaklaşık yarım milyon Hindu'nun her yıl Keşmir'deki Şri Amarnath Tapınağı'na giderek yaptığı ritüeli de erteleme kararı almıştı.

Yerel medyada yer alan haberlerde, sokağa çıkma yasağına karşı protesto gösterisinde bulunanlara güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 16 göstericinin öldüğü, 96'sı güvenlik görevlisi olmak üzere yaklaşık 200 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

Hindistan ve Pakistan arasında İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947 yılından bu yana tartışma konusu olan Keşmir'de 70 bin kişi şiddet olaylarında yaşamını yitirdi. Cammu Keşmir'deki direniş grupları, 1989'dan bu yana bağımsızlık ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemde bulunuyor.




Yorumlar