Cammu Keşmir'de Hizbul Mücahidin liderinin öldürülmesi

- Hindistan Başbakanı Modi, Keşmirliler'den barışı sürdürmelerini istedi

Google Haberlere Abone ol
Cammu Keşmir'de Hizbul Mücahidin liderinin öldürülmesi

YENİ DELHİ (AA) - Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ülkenin Cammu Keşmir bölgesinde Hizbul Mücahidin örgütü liderlerinden Burhan Wani'nin öldürülmesinin ardından yaşanan şiddet olaylarının tırmanması nedeniyle halka şiddetten kaçınılması çağrısında bulundu.

Modi, ülkenin orta kesimlerindeki Madya Pradeş eyaletinde yaptığı konuşmada, Keşmirlileri barışı sürdürmeye davet etti.

Gelişmeler üzerinden Keşmir'in yıkılmaya çalışıldığını vurgulayan Başbakan Modi, konuşmasında, "Ellerinde dizüstü bilgisayar ve kitaplar olması gereken gençlere taş verildiğini görmek acı verici." ifadesini kullandı.

Modi, gençlerin bölgedeki barış ve düzeni sürdürmeye katkı sunmaları gerektiğini ifade etti.

Cammu Keşmir'de yaşanan olayların yarın Hindistan parlamentosunda masaya yatırılması bekleniyor.

Emniyet yetkilileri dün, Wani'nin öldürülmesinin ardından düzenlenen protestolarda şiddet olaylarını tırmandırma girişiminde bulunan binden fazla göstericinin gözaltına alındığını açıklamıştı.

Güvenlik güçleri ile Hizbul Mücahidin arasında 8 Temmuz'da çıkan çatışmada, örgütün üst düzey üyelerinden Wani'nin öldürülmesinden sonra on binlerce kişi sokaklara dökülmüştü.

Hindistan güvenlik güçlerinin biber gazı ve gerçek mermi kullandığı gösterilerde en az 50 kişi hayatını kaybetmiş, 2 bin sivil ve bin 600 güvenlik görevlisi yaralanmıştı.

Hindistan ve Pakistan arasında İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947 yılından bu yana tartışma konusu olan Keşmir'de 70 bin kişi şiddet olaylarında yaşamını yitirdi.

Cammu Keşmir'deki direniş grupları, 1989'dan bu yana bağımsızlık ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemler yapıyor.

Yorumlar