Çamlıca "büyük dönüşüme" hazırlanıyor

- Çamlıca'nın eteklerinde yer alan 16 mahalleyi kapsayan yaklaşık 190 dönümlük alanda, 2017 yılının mart ayında dönüşümün ilk kazması vurulacak - Bölgedeki yaklaşık 270 bin nüfus, kat izninin 2'den 6'ya çıkartılmasıyla kendi parsellerinde kalabilecek - Üsküdar Belediye Başkanı Türkmen: - "Çamlıca'nın eteklerindeki 530 bina ve bin 500'e yakın bağımsız bölüm olan bu alanı komple kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan ettik" - " Kentsel dönüşümde çok yüksek katlı yapılara müsaade edilmeyecek. İlçenin tarihi dokusuna uygun Üsküdar evleri geleneği başlatılacak" - "Çamlıca Camisi'nin fiziki yapımından sonra, meydan ve çevre düzenlemesi söz konusu. Caminin hemen yanında Büyük Çamlıca tepesi televizyon antenleri ve kuleler var. Bunların tamamı kaldırılacak. 2017 yılının mayıs ayında bu anten ve vericiler tamamen temizlenecek"

Google Haberlere Abone ol
Çamlıca "büyük dönüşüme" hazırlanıyor

İSTANBUL (AA) - LALE BİLDİRİCİ - Çamlıca büyük dönüşüme hazırlanıyor. Bölgedeki 16 mahalleyi kapsayan yaklaşık 190 dönümlük alanda, gelecek yıl mart ayında dönüşümün ilk kazması vurulacak.

Üsküdarlıların 1983'ten bu yana gerçekleşmesini beklediği imar planı, 33 yıl sonra gerçeğe dönüştü. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin geçen ayki toplantısında Üsküdar'ın 1/5000'lik ve 1/1000'lik geri görünüm ve etkilenme bölgeleri koruma amaçlı revizyon nazım imar planı ile uygulama imar planı oy çokluğuyla kabul edildi. Bununla birlikte kentsel dönüşümün önündeki bütün engeller kalkmış oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden çıkan bu kararla Üsküdarlıların yıllardır çözülmesini beklediği imar sorunu çözüme kavuşturulmuş oldu. Çamlıca Camisi'nin inşasıyla değerlenen bölge, kentsel dönüşümle birlikte yeniden inşa edilmeye hazırlanıyor.

Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında AA muhabirine bilgi veren Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, kentsel dönüşümün, Üsküdar Belediyesi ve TOKİ iş birliğiyle yürütüleceğini söyledi.

Çamlıca Camisi'nden Boğaz'a bakıldığında bu alanın toplam 190 bin metrekareyi kapsadığını belirten Türkmen, alanın 7 ayrı parsel olduğunu, oldukça fazla hissedarı bulunduğunu ve arazinin tamamının kaçak yapılarla dolu olduğunu anlattı.

Türkmen, İstanbul'un en güzel ve en önemli bölgelerinden birinde yerinde kentsel dönüşüm yapacaklarını, dönüşümde mevcut nüfusu koruyacak bir plan hazırladıklarını kaydetti.

Bölgede yüksek katlı rezidans ve siteleşmenin olmayacağına dikkati çeken Türkmen, çok yüksek katlı yapılara müsaade edilmeyeceğini ve ilçenin tarihi dokusuna uygun Üsküdar evleri geleneği başlatılacağını söyledi. Türkmen, şöyle konuştu:

"Çamlıca'nın eteklerindeki 530 bina ve bin 500'e yakın bağımsız bölüm olan bu alanı komple kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan ettik. Şu anda mevcut nüfusumuz bu 16 mahallede 270 bin insan yaşıyor. Üsküdar'ın nüfusunun yarısı bu kadar. Bu dönüşümün sonunda yine bu bölgenin insanları burada kalacak şekilde plan yaptık. İnşallah bu ilandan sonra burada hak sahiplerinin rızasıyla birlikte bu alanı komple dönüştüreceğiz. Dönüştürürken hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeden, mevcut hakların üzerine ilave haklar ilave ederek, yeni konut sahibi yapacağız. Bu dönüşümü TOKİ'yle gerçekleştireceğiz. TOKİ'yle yaptığımız protokol gereği buradaki mevcut yapıları yıkılarak yeniden yenisinin yapılmasını TOKİ'yle yürüteceğiz. Depremsellik açısından dayanıklı binaların yapılması hem de bu hoş olmayan görüntünün ortadan kaldırılması adına, dönüşümü başlatmış olacağız. İnşallah 190 bin metrekarelik bu alanda 2017 yılının mart ve nisan ayında dönüşümün ilk kazmasını vurmuş olacağız."

Üsküdar Belediyesi olarak Çamlıca Camisi'nin arka tarafında, Ümraniye sınırına yakın bölgede kentsel dönüşümün ilk kazmasını vurduklarını hatırlatan Türkmen, TOKİ'yle yaptıkları protokol gereği, 181 konut inşa edeceklerini ve inşaatın devam ettiğini belirtti. Türkmen, aynı bölgede 350 konutluk projenin olduğunu da aktardı.

Hilmi Türkmen, Üsküdar evleri adı verilen estetik bir anlayışla dönüşüm gerçekleşeceği bilgisini vererek, şunları kaydetti:

"Burası Boğaz bölgesi, 16 mahalleyi ilgilendiren bir bölge. Burası bütün bölge ve mahallemiz için tetikleyici bir rol oynayacak. Üsküdar'daki her önemli yatırım bizim bölgemizdeki yatırımları artırıyor. Çamlıca Camisi bu bölgenin emlak değerlerini ciddi oranda artıracaktır. Boğaz bölgesinde yaptığımız çalışmanın da sonuna geldik. Üsküdar'daki bu 30 yıllık sorun kalktıktan sonra, inanılmaz bir değer artışı ortaya çıktı. Dönüşüm başladığında bölgenin ekonomik ve emlak değeri ciddi anlamda artacaktır. İstanbul'un taşı toprağı altın diyoruz. Üsküdar'ın taşı toprağı yakut. Şimdi Çamlıca Camisi, Boğaz planları ve Marmaray, Avrasya Tüneli, Üsküdar,- Ümraniye metro hattından sonra ciddi olarak bölgede emlak değerinde artış olacak."

- Çamlıca Camisi çevresinde antenler kaldırılacak

Çamlıca Camisi'nin dünya İslam medeniyetinin önemli eserlerinden biri olacağını vurgulayan Türkmen, caminin aynı zamanda içerisindeki sosyal alanları, kütüphanesi, İslam eserleri müzesi, rekreasyon alanlarıyla bir küllüye olduğunu anlattı. Türkmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çamlıca Camisi'nin fiziki yapımından sonra, meydan ve çevre düzenlemesi söz konusu. Caminin hemen yanında Büyük Çamlıca tepesi televizyon antenleri ve kuleler var. Bunların tamamı kaldırılacak. 2017 yılının mayıs ayında bu anten ve vericiler tamamen temizlenecek. Küçük Çamlıca, tek kule etrafında toplanacak şekilde bu projemiz de devam ediyor. 2017 yılının mayıs ayında hizmete girmiş olacak. Kuleler kaldırılıp buradaki güzel bir meydan düzenlemesiyle birlikte bu camiyi 2017 yılının ramazan ayında Kadir Gecesi'nde inşallah ibadete açmayı planlıyoruz."

Çamlıca Camisi'nin çevresindeki yollarla ilgili de düzenlemeler yapıldığını anlatan Türkmen, bu camiye ulaşım konusunda bazı sıkıntılar olduğuna değindi. Türkmen, "Mevcut mahalle aralarındaki bu yollarla bu camiye ulaşmak zor oluyor. Libadiye kavşaktan buraya 2 tünel çalışması devam ediyor. İnşallah bu tüneller tamamlandığında bu camiye çok daha kolay ulaşılabilecek demektir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar