Cameron'ın suçladığı imam özür bekliyor

İngiltere Başbakanı Cameron’ın DAEŞ’i desteklemekle suçladığı imam Suliman Gani: "Kendimi güvende hissetmiyorum. Ailemin, çocuklarımın güvenliğinden de endişeliyim. Sağcıların, İslamofobiklerin saldırısına uğramam kuvvetle muhtemel" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Cameron'ın suçladığı imam özür bekliyor
İngiltere Başbakanı David Cameron’ın terör örgütü DAEŞ’i desteklemekle suçladığı imam Suliman Gani, Başbakan'ın açıklamalarının ardından aşırı sağ grupların hedefi haline gelmekten endişe ettiğini söyledi.

İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasında 20 Nisan’da yapılan "Başbakan'a Sorular" oturumunda Cameron’ın hedefi haline gelen Gani, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Cameron’ın hakkındaki iddialarının ardından İngiltere’nin en çok konuşulan kişilerinden biri haline gelen Gani, "Kendimi güvende hissetmiyorum. Ailemin, çocuklarımın güvenliğinden de endişeliyim. Sağcıların, İslamofobiklerin saldırısına uğramam kuvvetle muhtemel." dedi.

Cameron’ın kendisi hakkında böyle konuşabildiğine inanmakta güçlük çektiğini ifade eden Gani, "Gerçekten, tam bir şok yaşadım. Benim hakkımda böyle ciddi suçlamaları nasıl yapabildi? Daha da sarsıcı olan ise bunca insan arasından benim seçilmem, ismimin anılması. Bunları söyleyen sıradan bir vatandaş değil, ülkenin başbakanı." diye konuştu.

Cameron’ın açıklamalarını "İslamofobik ve ırkçı" diye nitelendiren Gani, hiçbir araştırma olmadan, kanıt olmadan, milletvekillerinin önünde Başbakan'a Sorular oturumunda hedef seçilmenin kendisini sarstığını kaydetti.

İşini kaybetti
SOAS Üniversitesinde İslam Çalışmaları bölümünde yüksek lisans ve yakın zamana kadar Tooting İslam Merkezi'nde imamlık yaptığını, 18 yıldır Londra’da yaşadığını anlatan Gani, Cameron’ın açıklamalarının ardından bir televizyon kanalındaki işini kaybettiğini söyledi.

Güney Afrika’da yaşayan babasının çok endişelendiğini ve kendisini sürekli aradığını anlatan Gani, Cameron’ın kendisini hedef göstermesinin bütün ailesini olumsuz etkilediğini vurguladı.

"Beni tanıyan insanlar, beni biliyor ve destekliyor" ifadesini kullanan Gani, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Endişem, bu iddialar Başbakan tarafından dile getirildiği için beni tanımayanların bunlara inanması. Araştırmazlar bile. 'Başbakan söylemiş' deyip inanırlar. İnsanların bana mesafeli durduğunu hissediyorum. Başbakan'ın terörizmi, aşırıcılığı ve terör örgütü DAEŞ’i desteklediğini söylediği biriyle görünmek, bir araya gelmek istemiyorlar. İtibarım gerçekten çok zarar gördü. En üst düzeyde bir karalama bu."

Cameron için "O bir ırkçı. Bu çok açık. Ben tecrübe ettim." diyen Gani, bugüne kadar hiçbir kanuna aykırı davranışı olmadığı gibi, 4 kez de çeşitli heyetler içinde Downing Street’teki başbakanlık ofisine giderek çeşitli konularda dilekçe sunma imkanı bulduğunu kaydetti.

Sabıka kaydı bile yok
Hiçbir sabıka kaydının olmadığını belirten Gani, "Hiçbir zaman güvenlik güçleri tarafından, durdurulmadım, sorgulanmadım ya da soruşturulmadım. Hiçbir endişem olmaması gerektiğini düşünürdüm. Sakalayacak hiçbir şeyim yok. Özelde söylediklerimi, açıkta da söyleyebilirim. Benim aşırıcılığı ve terörizmi desteklediğimi kanıtlayacak küçücük bir kanıt olması imkansız. Aksine, ben bunları kınarım." diye konuştu.

Geçen ocak ayında verdiği son konferansın başlığının "DAEŞ Belası" olduğunu dile getiren Gani, terör örgütünü bu kadar açık bir şekilde lanetlemesine karşın böyle bir suçlamayla karşı karşıya kalmasına anlam veremediğini söyledi.

Gani, "Açıkça görülüyor ki bu benim üzerimden İşçi Partili belediye başkanı adayı Sadık Khan’ı hedef alan siyasi bir strateji." dedi.

Kendisinin Muhafazakar Parti’ye destek verdiğini, aktif olarak bu parti için çalıştığını anlatan Gani, "Belediye seçimlerinde Muhafazakar Parti adayı Zac Goldsmith’e oy vermeyi düşünüyordum. Ama olanlardan sonra… Goldsmith benim için Birleşik Krallığın en itici figürü haline geldi" ifadelerini kullandı.

Cameron’ın kendisi hakkındaki suçlamalarını dava etmek istediğini ancak bu sözler parlamentoda dile getirildiği için mahkemeye taşınamadığını anlatan Gani, "Başbakan bana karşı bu iddiaları parlamento dışında da dile getirecek mi? Hayır, getiremeyecek çünkü hiçbir kanıtı yok. Biz peşine düşüp onu dava ederdik çünkü bu açık bir karalama." şeklinde konuştu.

Özür bekliyor

"Başbakan'ın özür dilemesini talep ediyorum" diyen Gani, muhalefet lideri Jeremy Corbyn’den de konuyu parlamentonda gündeme getirmesini istedi.

Gani, "Bütün içtenliğimle İşçi Partisi Lideri Corbyn’in bu ülkenin bir vatandaşı olarak benim adıma bir özür talep etmesini rica ediyorum." dedi.

Başbakan Cameron parlamentodaki konuşmasında, gelecek hafta yapılacak Londra Belediye Başkanlığı seçimlerinde İşçi Partisi adayı olarak yarışacak Müslüman siyasetçi Sadık Khan’ın Suliman Gani ile 9 kez aynı platformu paylaştığını, Gani’nin DAEŞ’i desteklediğini dile getirmiş, "İşçi Partisinin belediye başkan adayı beni kaygılandırıyor" demişti.

Yorumlar