Cam atıklardan benzin ve elektrik tasarrufu

- Bağcılar'da Cam Atığı Toplama Projesi'yle bir yılda cadde ve sokaklardan toplanan 506 bin 970 kilogram cam atığından, geri dönüşüm sayesinde 50 bin 697 litre benzin, 669 megavat elektrik enerjisi tasarrufu sağlandı

Google Haberlere Abone ol
Cam atıklardan benzin ve elektrik tasarrufu

İSTANBUL (AA) - Bağcılar'da Cam Atığı Toplama Projesi'yle bir yılda 506 bin 970 kilogram cam atığı temizlik görevlileri tarafından toplandı. Bu atıkların geri dönüşümü sayesinde 50 bin 697 litre benzin, 669 megavat elektrik enerjisi tasarrufu yapıldı.

Bağcılar Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, "Daha temiz bir çevre sloganıyla" hizmet veren belediye, çevrenin korunması ve temiz tutulması adına projeler yürütüyor. Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Tesisi'ni, Mahmutbey İSTOÇ'ta 2015'te hizmete sunan belediye, Cam Atığı Toplama Projesi ile çevre kirliliği oluşturan atıkları toplayıp ayrıştırarak, yeniden ekonomiye kazandırılmasını sağlıyor.

Proje kapsamında cam şişeler, temizlik personellerinin el arabalarına monte edilen kafes kutular ve özel yaptırılan motorlu araçlarla toplanıyor. Cam şişeler daha sonra Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Tesisi'ne ulaştırılarak, ayrıştırma işlemine tabi tutuluyor. Ayrıştırılan camlar, cam fabrikalarına gönderilerek yeniden dönüşümü sağlanıyor.

Bunun yanı sıra cam atıklar belirli noktalara bırakılan cam kumbaralarında toplanıyor. Bağcılar'ın 22 mahallesindeki ev, okul, kamu kurumları, alışveriş merkezleri, oteller ve işletmelerden alınan cam atıklar da yine ayırma tesisinde toplanıyor.

- Akaryakıt ve enerji tasarrufu sağlandı

Bağcılar Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğüne bağlı 340 temizlik görevlisi tarafından 22 mahallede bir yıl içerisinde 506 bin 970 kilogram cam atığı toplandı. Geri dönüşüm sayesinde de 50 bin 697 litre akaryakıt ve 669 megavat elektrik enerjisi tasarrufu sağlandı. Bir personel günde ortalama 4,1 kilogram cam atığı toplayabiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, ilçenin her gün cazibe merkezi olma yolunda ilerlediğini belirtti. Çevrenin korunması ve temiz tutulması amacıyla Cam Atığı Toplama Projesi'ni hayata geçirdiklerini kaydeden Çağırıcı, en iyi temizliğin kirletmemek olduğunu vurguladı.

Lokman Çağırıcı, "Bir yılda çöpleri toplamak için harcadığımız para ile 4-5 okul inşa edebiliriz. Bu amaçla çevremizi temiz tutma ve atıkları değerlendirme konusunda farkındalık oluşturma, bilinçlendirme çalışmalarına da ağırlık veriyoruz. Hizmete sunduğumuz dönüşüm projelerimiz sayesinde daha temiz bir çevre olma yolunda ilerliyoruz. Yüksek miktarda hammadde ve enerji tasarrufu sağlıyoruz. Buna ilaveten çöp toplama giderlerinde azalma sağlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar