Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu: (1)

- "Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir düzenleme yaptığımız andan itibaren, bugün itibarıyla söylüyorum, 1 milyon 700 bin kişiyi emekli yapmak zorundayız. 300-400 bin rakamları nereden çıkıyor, hiç bilmiyorum. Bizim böyle bir gücümüzün olmadığını söylemek istiyorum sadece. Bunu sürdürülebilir bir hale getiremeyiz" - "Toplam 6 bin 113 engelli memur alımı yapılacak" - "Ağustos başı itibarıyla inşallah Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından şehidimiz Tansu Aydın'ın (Vietnamlı) eşine maaş bağlanacak"

Google Haberlere Abone ol
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu: (1)

ANKARA (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir düzenleme yaptığımız andan itibaren, bugün itibarıyla söylüyorum, 1 milyon 700 bin kişiyi emekli yapmak zorundayız. 300-400 bin rakamları nereden çıkıyor, hiç bilmiyorum. Bizim böyle bir gücümüzün olmadığını söylemek istiyorum sadece. Bunu sürdürülebilir bir hale getiremeyiz." dedi.

Bakan Soylu, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının kamuda görevlendirilmesi ve mesleki yeterlilik konularında Bakanlık'ta düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Geçen yıl şehit edilen polis memuru Tansu Aydın'ın Vietnamlı eşine maaş bağlanıp bağlanmayacağına ilişkin bir soru üzerine Soylu, Emekli Sandığı Kanunu'nun aslında buna cevap vermediğini belirterek, kanunda "Bu kişi, şehit olduğu tarihte Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ise bu sağlanabilir ama vatandaşı değil ise bu sağlanamaz" hükmünün yer aldığını aktardı.

Bakan Soylu, bu problem görüldüğünde Bakanlar Kurulu kararı ile 5 Ağustos 2015'te Vietnamlı eşin Türk vatandaşı yapıldığını ancak başka bir sorunun daha bulunduğunu ve ilgili kanunun buna da cevap vermediğini bildirdi.

Soylu, "İlgili kanun diyor ki 'hayır şehit olduğu tarihte olacak.' O açıdan yeni bir düzenleme ortaya koymak gerekiyordu. Biz bu konuda aileleriyle de görüştük. Şehit eşimizin babası tedavi görüyor, hem annesiyle hem kardeşleriyle hem ilk eşiyle, çocuğuyla, çünkü orada maaş alan bir çocuğu var. Bütün bu değerlendirmelerden sonra ağustos başı itibarıyla inşallah Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından şehidimiz Tansu Aydın'ın eşine maaş bağlanacaktır." diye konuştu.

- Toplam 6 bin 113 engelli memur alınacak

Engelli memur atamalarına ilişkin bir soru üzerine de Soylu, "İlkokul, ortaokul eğitim seviyesinden bin 220 kişi, ortaöğretim seviyesinden 2 bin 514 kişi, ön lisans eğitim seviyesinden bin 340 kişi, lisans eğitim seviyesinden de bin 39 kişi olmak üzere, toplam 6 bin 113 engelli memur alımı yapılacaktır." bilgisini paylaştı.

Bakan Soylu, 2016 Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı (EKPSS) sonuçları ve kura başvuruları ile ÖSYM'nin tercih kılavuzunda yer alan şartlara göre, 13-22 Temmuz tarihlerinde başvuruların yapılabileceğini vurguladı.

Soylu, emeklilere promosyonla ilgili bir soru üzerine, bu konuyu daha önce açıkladığını ifade etti.

- Emeklilikte yaşa takılanlar

Emekliliğin insan hayatının önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Bakan Süleyman Soylu, şöyle devam etti:

"Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir düzenleme yaptığımız andan itibaren, bugün itibarıyla söylüyorum, 1 milyon 700 bin kişiyi emekli yapmak zorundayız. 300-400 bin rakamları nereden çıkıyor, hiç bilmiyorum. Bizim böyle bir gücümüzün olmadığını söylemek istiyorum sadece. Bunu sürdürülebilir bir hale getiremeyiz. Biz aktif-pasif oranını artırmak yerine, bu oranı belki de Cumhuriyet tarihinin en negatif noktasına çekmiş oluruz. Yani çalışanların emeklilere oranı. Bizim projeksiyonlarımız inşallah 2050 yılı gibi bu rakamı 2,5'ların üzerine taşıyabilme gayretini gösterebilmektir. Sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliği esastır. Emeklilikte ne kadar yaşa takılan var diye merak ederseniz, onu da söyleyeyim, 7 milyon 100 bin kişi. Bu süreç içerisinde peyderpey yaşı geldiğinde emeklilikte yaşa takılanlar... O zaman bizim sosyal güvenlik reformunun tamamen rafa kaldırılması ve tamamen geçmiş dönemlerde yaşadığımız emeklilikle ilgili sürecin Türkiye'de tekrar yaşanması ve gelir, gider dengemizin tamamen altüst olmasını getirebilecek bir sonuçtur."

Dünyada kişi başına milli geliri 30-40 bin dolar seviyesinde olan ülkelerin emeklilik yaşını 67-70’e çıkardıklarına işaret eden Soylu, "Bizden daha rahatlar, kişi başı gelir seviyeleri bizden daha yüksek ve sürekli emeklilik yaşını yükseltiyorlar. Sisteme erken emekliliği koyduğumuz andan itibaren bunu sürdürülebilir kılamayacağımızı bir kere daha üzülerek ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

Beklentileri olan vatandaşların bulunduğunu anlatan Bakan Soylu, "Ama bir devlet yapamayacağı bir şey için umut vermemelidir." değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

Yorumlar