Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu:

- (Erken yaşta evlenenlerin mağduriyetlerinin giderilmesine ilişkin düzenleme) Burada önemli olan tecavüz, baskıyla, korkuyla, tehditle, imkanla, güçle bir çocuğa, gence tecavüzü meşru bir zemine taşıma gibi bir niyetimizin, kastımızın olmadığını kamuoyu da biliyor" - "Bu konuda deklarasyon yayınlayarak, 'Bu konuda düzenleme yapılması gerek, ben de bu konuda çalışacağım' diyen CHP'li milletvekilleri de var"

Google Haberlere Abone ol
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu:

KIRKLARELİ (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, erken yaşta evlenenlerin mağduriyetlerinin giderilmesiyle ilgili düzenlemeye ilişkin, "Burada önemli olan tecavüz, baskıyla, korkuyla, tehditle, imkanla, güçle bir çocuğa, gence tecavüzü meşru bir zemine taşıma gibi bir niyetimizin, kastımızın olmadığını kamuoyu da biliyor." dedi.

Müezzinoğlu, Kırklareli Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünü ziyaretinde, gazetecilerin "erken yaşta evlenenlerin mağduriyetlerinin giderilmesine ilişkin düzenleme" konusundaki sorularını yanıtladı.

Yapılan her düzenlemenin eleştirilecek boyutlarının olabileceğini belirten Müezzinoğlu, milletvekilliği ve bakanlık döneminde iletişim kurduğu her Roman vatandaşın bu konuda yardım beklediğini söyledi.

Müezzinoğlu, "Roman vatandaşlarımız kendi kültürleri, alışkanlıkları, gelenekleri gereği kız kaçırmış veya kaçmış. Şimdi bazen babaanne, anneanne karşımıza çıkarak 'Bizim 2 çocuğumuz oldu ama hastane yasal olmadığı için savcılığa bildirdi. Baba 3 yıldır hapiste, 2 tane çocuk var, aile olarak perişanız, çocuklara yazık oluyor. Aile düzeni bozuluyor' şeklinde söylemlerde bulunuyordu. Biz de bu yönde bir çalışma yaptık. Burada önemli olan tecavüz, baskıyla, korkuyla, tehditle, imkanla, güçle bir çocuğa, gence tecavüzü meşru bir zemine taşıma gibi bir niyetimizin, kastımızın olmadığını kamuoyu da biliyor." ifadelerini kullandı.

Önergenin bazı siyasi partiler tarafından farklı boyutlara çekilmek istendiğini ifade eden Müezzinoğlu, önergenin çıkması noktasında bazı CHP'li milletvekillerinin de kendilerine destek verdiğini bildirdi.

Önergenin özellikle Roman vatandaşları ilgilendirdiğini anlatan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"CHP İzmir Milletvekili, Roman kökenli Özcan Purçu Bey'in bu yönde önergesi var. Burada ülke insanımızın geleneklerinden kaynaklanan, doğru olmadığını mutlaka söylediğimiz boyutları vardır ama geleneklerinden, kültürlerinden, sosyal yapılarından kaynaklanan bir sorun alanı var. Şimdi bu sorun alanını çözmek için yapmak istediğimiz bir düzenleme var. Bunu farklı uçlara çekmek, farklı uçlara çekerek siyasi kampanyalar yapmak, muhtemelen... CHP'nin içinde bazı milletvekilleri var ki bu konuda deklarasyon yayınlayarak, 'Bu konuda düzenleme yapılması gerek, ben de bu konuda çalışacağım' di̇yen CHP'li̇ milletvekilleri de var. Burada 'Bu yanlışlar olmasın, tecavüzcü asla korunmasın' diye tedbir almayı veya bu anlamdaki yanlışlığa müsaade etmeyecekleri önerileri varsa bunları da değerlendiririz. 17-18 yaşındaki bir genç, 15-16 yaşındaki diğer gençle mahalle kültürünün getirdiği kültüre göre kaçmışlar. Aile de buna rıza göstermiş ama bunu yasalar suç sayıyor. 6 yıl hapis cezası gibi bir süreçle herhangi bir sosyolojik olayı düzeltemeyiz. Sosyolojik olayları belki düzeltebilecek, kaçırarak, güç kullanarak, tehdit ederek tecavüzün cezasını farklı noktalara taşıyacak öneriler de getirilebilir. Bunun üzerinde muhalefetle görüşerek değerlendiririz."

Müezzinoğlu, daha sonra Sosyal Güvenlik İl Müdürü Tahsi̇n Halcı'dan çalışmaları hakkında bi̇lgi̇ aldı.

Bakan Müezzinoğlu, daha sonra İstanbul'a hareket etti.

Yorumlar