Calais'de sığınmacılara destek gösterisi

- Manş Denizi kıyısındaki Calais kentinde yaşayan sığınmacılara destek gösterisinde polis ekipleri, göstericilere ve sığınmacılara müdahale etti

Google Haberlere Abone ol
Calais'de sığınmacılara destek gösterisi

CALAIS (AA) - Fransa'nın Manş Denizi kıyısındaki Calais kentinde sığınmacılara destek vermek için yapılan gösteriye polis ekipleri müdahale etti.

Dünyanın en tehlikeli sığınmacı kampları arasında yer alan Jungle'da düzenlenen gösteride yaklaşık 200 sığınmacı ve 50 gönüllü, Fransız hükümetinin göçmenlere ilişkin politikasını protesto etti.

Yıl sonu gelmeden yıkılması planlanan Jungle'da düzenlenen protestoda, polisler grubu dağıtmak için tazyikli su ve biber gazı kullandı.

Polis ve göstericiler arasında arbede yaşanırken, polisin sert müdahalesiyle birlikte grup dağılmak zorunda kaldı.

Kampın kuzey kısmının şubat ayında yıkılmasıyla nüfusun neredeyse 10 bini aştığı Jungle'ın kış gelmeden tamamen yıkılacağı konuşuluyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, kampı daha önce olduğu gibi kısmen değil tamamen ortadan kaldıracaklarını duyurmuş, bunun için çalışmalara başlanacağı ifade etmişti.

Bu arada, Fransa ve İngiltere, sığınmacıların geçişini engellemek için kampın etrafına bir duvar inşa etme kararı almış ve temel atma çalışmaları bir süre önce başlamıştı.

Göçmenlerin hakkını savunan örgütlerin tepkisine neden olan duvar inşaatına ilişkin, Calais Belediye Başkanı Natacha Bouchart da "Şehircilik ve çevre ile ilgili endişeler yüzünden duvarın inşasının durdurulmasını 1 haftaya kadar isteyebilirim." açıklamasında bulunmuştu.

Göçmenlerin araçlara kaçak binmelerinin önüne geçmeyi hedefleyen duvar inşasının tüm masrafları İngiliz hükümeti tarafından karşılanacak. 2,7 milyon avroya mal olacağı belirtilen duvar, göçmenlerin yaşadığı kampın yanında bulunuyor. Liman girişinden itibaren otoyolu sağlı sollu örülecek duvar ile daha önce çekilen tel örgüler de güçlendirilecek.

Birçok giriş noktası ile otoyola erişimin sağlanacağı duvar boyunca ışıklandırma sistemi bulunacak ve 24 saat güvenlik kameralarıyla yola giriş ve çıkışlar gözetlenecek.

Nüfusunun büyük bir kısmını Afganistan, Sudan, Eritre ve Etiyopya'dan gelen sığınmacıların oluşturduğu Jungle, birçoğu için geçiş noktası özelliği taşıyor. Calais Limanı'na yaklaşık 4 kilometre uzaklıktaki kampın sakinleri, hava kararınca otoyola çıkarak İngiltere yönüne giden tır ve kamyonlara binmeye çalışıyor.

Yılbaşından bu yana Jungle'da hayatını kaybeden sığınmacı sayısının 13 olduğu biliniyor.

Polis ve sığınmacılar arasındaki kovalamaca gece boyu devam ederken, bazı sığınmacılar da otoyolda araçların çarpması sonucu can veriyor.

- Sığınmacılara saldırılar oluyor

Fransız polisi sığınmacılara karşı orantısız güç kullanmakla eleştirilirken, Calais halkının da şehre inen sığınmacılara saldırdığı, para ve eşyalarını çaldığı biliniyor.

Birçok sığınmacı, insan kaçakçılığı, çocuk tacizi ve uyuşturucunun kol gezdiği Jungle'ın, Calais'in merkezinden daha güvenli olduğunu söylüyor.

Fransa'da aşırı sağın kalesi olarak bilinen Calais'te bugüne kadar en az 5 sığınmacı kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürülürken, 13 sığınmacı da çeşitli kazalarda hayatını kaybetti.

Fransız hükümeti ise tüm bu olup bitenlere göz yummak ve olanlar karşısında harekete geçmemekle suçlanıyor.

Yorumlar