Cakarta valisinin İslam'a hakaret ettiğinin ileri sürülmesi

- Cakarta Valisi Ahok: - "Seçimlere katılmaktan vazgeçmektense bir hatam varsa hapse girmeye razıyım" - Ahok'un sözcüsü Sitombul: - "Sonunda Ahok'un iddia edildiği gibi İslam'a hakaret edip etmediği ortaya çıkacak" - "Bu olayların arkasında kimlerin olduğu tarafımızca biliniyor" - Cinta Ahok Derneği üyesi Mega: - "Göstericilerin meclis binasına girmeye çalışması, gösterinin sadece Ahok'u değil, iktidarı da hedef aldığını gösteriyor"

Google Haberlere Abone ol
Cakarta valisinin İslam'a hakaret ettiğinin ileri sürülmesi

CAKARTA (AA) - Endonezya'da, İslam Savunucuları Cephesi (FPI) üyesi kalabalık bir grubun geçen hafta cuma namazından sonra İslam'a hakaret ettiği ileri sürülen Cakarta Valisi Basuki Tjahaja Purnama'yı protesto etmek için başlattığı gösteriler üzerine valinin yargı süreci başladı.

Güney Cakarta Polis Merkezine ifadeye çağrılan ve "Ahok" lakabıyla tanınan Cakarta Valisi Basuki Tjahaja Purnama'nın buradaki sorgusu 9 saat sürdü.

İfadeye çağrılmadan önce basına açıklama yapan Ahok, "Seçimlere katılmaktan vazgeçmektense bir hatam varsa hapse girmeye razıyım. Kesinlikle seçimlere katılacağım. Şahsıma yönelik suçlamaları kabul etmiyorum. İyi niyetli olduğumu sorgu sürecinde de anlatacağım." dedi.

- "Sonunda Ahok'un gerçekten iddia edildiği gibi İslam'a hakaret edip etmediği ortaya çıkacak"

Cakarta Valisinin sözcüsü Ruhut Sitombul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Demokrasi ortamında, herkes protesto düzenleyebilir. Bu doğal bir haktır. Ancak bu protestolar belirlenen kurallar çerçevesinde gerçekleştirilmelidir. Geçen haftaki protestonun saat 18.00'e kadar yapılmasına izin verilmişti. Ancak gösteriye katılanlar bunu gece saatlerine kadar sürdürdü. Devlet Başkanı Joko Widodo'nun başkanlık sarayında olmadığını bilmelerine rağmen görüşme talebinde bulundular. Provokatif olaylar çıkarıldı." dedi.

Gösteride çıkan olayların arkasında siyasi oyunların olduğunu savunan ve hala sosyal medyada ortamı gerecek açıklamalar yapıldığına işaret eden Sitombul, "Endonezya bir hukuk devletidir. Bu herkes için geçerlidir. Gösteriyi provoke edenlerin bazıları yakalandı. İncelemeler sonunda sorumluların hak ettikleri cezaları alacağına inanıyoruz. Gerekli incelemeler sonrasında gerçekler ortaya çıkacaktır. Yargı sürecinin bitmesini bekleyeceğiz. Sonunda Ahok'un iddia edildiği gibi İslam'a hakaret edip etmediği ortaya çıkacak." diye konuştu.

Sitombul, provokatif olayların arkasında kimlerin olduğunu bildiklerini ileri sürerek "Bu olayların arkasında kimlerin olduğu tarafımızca biliniyor. Devlet Başkanı Widodo'ya saygı duyuyoruz. Kendisi bizden isterse kanıtları sunmaya hazırız." ifadesini kullandı.

Cakarta Valisini destekleyen Cinta Ahok Derneği üyesi Yuliana Zahara Mega da "Biz kurallar çerçevesinde yapılan gösterilerin sorun olduğunu düşünmüyoruz. Ancak geçen haftaki gösteri demokratik ortamda devam ederken bir anda provokasyona dönüştü. Bu durum olayların arkasında başka şeylerin olduğunun göstergesi. Göstericilerin meclis binasına girmeye çalışması, gösterinin sadece Ahok'u değil, iktidarı da hedef aldığını gösteriyor. Diğer bir husus da gösteriye Cakarta dışından, diğer adalardan ve bölgelerden insanların organize edilerek getirilmeleridir." dedi.

Cakarta Valisi Purnama, eylül ayı sonunda yaptığı bir konuşmasında, Maide Suresi'nin 51. Ayetiyle ilgili yorumuyla İslam'a hakaret ettiği gerekçesiyle eleştirilmişti.

Cakarta'nın ilk Çin asıllı ve 50 yıl aradan sonra 2014'te göreve gelen ilk Hristiyan valisi olan Basuki Tjahaja Purnama, "Bazı gruplar Kur'an-ı Kerim'den ayetlere atıfta bulunarak halktan beni seçmemelerini istiyor. Bu yaklaşım insanları aptal yerine koymak anlamına gelir." ifadesini kullanmıştı.

Devlet Başkanı seçilmeden önce Cakarta Valisi olan Widodo'nun yardımcılığını yapan ve 2017'deki yerel seçimlerde yeniden Cakarta Valiliği görevine aday olduğunu açıklayan Purnama, eleştiriler üzerine Müslümanlardan özür dilemişti. ​

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, hafta başında konuyla ilgili olarak, "Kamuoyunun zihnindeki soru işaretlerinin kalkması için mahkeme süreci şeffaf olmalı. Duruşmanın canlı yayınlanması, halkın doğrudan gelişmelere tanık olmasını sağlayacaktır." açıklamasını yapmıştı.

Geçen cuma FPI üyesi kalabalık bir grubun düzenlediği gösterilerde arbede yaşanması üzerine Widodo ve yardımcısı Yusuf Kalla, Ahok'un yargılanması için gerekli işlemlerin en kısa sürede başlatılıp tamamlanacağını açıklamıştı.

Göstericilerle polis arasında yaşanan arbedede bir kişi hayatını kaybetmiş, üç sivil ve dört polis yaralanmıştı.


Yorumlar