Burundi'deki şiddet olayları

- Güvenlik Bakanlığı Sözcüsü Nkurikiye: "Ülkede son 2 haftada 8 polis ve 15 asker, devletin güvenliğini tehdit ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındı"

Google Haberlere Abone ol
Burundi'deki şiddet olayları

BUJUMBURA (AA) - Burundi'de 23 polis ve asker, devletin güvenliğini tehdit etmekle suçlanıyor.

Güvenlik Bakanlığı Sözcüsü Pierre Nkurikiye, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ülkede son 2 haftada 8 polis ve 15 asker, devletin güvenliğini tehdit ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındı." ifadesini kullandı.

Ordu Sözcüsü Albay Gaspard Baratuza ise söz konusu askerlerin suç işlediklerini belirterek, Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın 3'üncü kez seçilmesine karşı çıktıkları için gözaltına alındıkları yönündeki iddialarını ise yalanladı.

Baratuza, şüphelilere yöneltilen suç veya suçlara ilişkin ise bilgi vermedi.

Zanlıların aileleri de gözaltındaki askerlerin büyük bölümünün, devlet başkanının yeniden iktidara gelişine tepki gösterenlerin yoğunlukla yaşadığı bölgelerden olduğuna dikkati çekerek, yetkililerin Nkurunziza'ya karşı çıkan herkesi cezalandırmaya çalıştıklarını ileri sürdü.

Burundi ceza kanunu uyarınca, "devletin güvenliğini tehdit etme" suçuna müebbet hapis cezası verilebiliyor.

- Ülkede geçen yıl başlayan siyasi kriz 1 yıldır sürüyor

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan "devlet başkanının yalnızca 2 kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te 3'üncü kez devlet başkanlığı için adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de adaylığın önünde yasal bir engel bulunmadığı yönünde karar almıştı.

Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları kararı protesto etmek için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi ölmüştü. 21 Temmuz 2015'te düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

Yorumlar