Burundi'deki olaylar

- Devlet Başkanı Nkurunziza'nın ayrılıkçıların silahsızlanması için verdiği süre bugün doluyor - İki haftada 4 ayrılıkçı teslim oldu, 26'sı yakalandı

Google Haberlere Abone ol
Burundi'deki olaylar

BUJUMBURA (AA) - Burundi'de ayrılıkçıların silahsızlanması için verilen süre bugün doluyor.

Güvenlik Bakanlığı Sözcüsü Pierre Nkurikiye, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin ayrılıkçılara tanıdığı silahsızlanma süresinin bugün sona ereceğini hatırlatarak iki hafta içinde 4 ayrılıkçının teslim olduğu, 26'sının yakalandığı bilgisini verdi.

Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, ülkenin güneyinde çoğunlukla ayrılıkçıların yaşadığı Mugamba bölgesine 1 Haziran'da yaptığı ziyarette halka seslenmiş, ayrılıkçılara silahsızlanmaları için 15 gün süre verildiğini belirtmişti. Nkurunziza, bu süre zarfında talimata uyulmazsa polis ve askerlerin güvenliği sağlamak üzere ayrılıkçılara müdahalede bulunacağını bildirmişti.

Nkurunziza, ülkede durumun iki ay içinde normale dönmesini beklediklerini de kaydetmişti.

- Bir yıldır devam eden siyasi kriz

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan "devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığına adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de adaylığın önünde yasal bir engel bulunmadığı yönünde karar almıştı.

Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto etmek için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi ölmüştü. 21 Temmuz 2015'te düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, olayların başladığı Nisan 2015'ten bu yana ülkede 700'den fazla kişi öldü, 600 kişi işkenceye uğradı, 280 bin kişi de ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Yorumlar