Bulgaristan’daki yolsuzlukla mücadele

- Demokrasi Araştırma Merkezi: - "Bulgaristan’daki yolsuzlukların düzeyi kritik derecede yüksek”

Google Haberlere Abone ol
Bulgaristan’daki yolsuzlukla mücadele

SOFYA (AA) - Bulgaristan'daki sivil toplum kuruluşlarından biri olan Demokrasi Araştırma Merkezinden, ülkedeki yolsuzlukların düzeyinin kritik derecede yüksek olduğu belirtildi.

Demokrasi Araştırma Merkezinin yayınladığı 11. yıllık raporu dolayısıyla Cumhurbaşkanı Rosin Plevneliev’in himayesinde düzenlenen forumda, bu yıl Bulgarların yüzde 22,2’sinin rüşvet verdiği, yüzde 24,4’ünün ise rüşvet vermek üzere baskı gördüğü kaydedildi.

Demokrasi Araştırma Merkezi yetkilisi Ruslan Stefanov, nüfusu 7 milyonun altında olan ülkede son bir yılda yapılan 1,3 milyon rüşvet ihbarının karşısında açılan davaların sadece 120-160’ının cezayla sonuçlandığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Plevneliev, "Yolsuzlukla mücadele alanında siyasi bir taviz vermek değil, siyasi bir mücadele için güç birliğine ihtiyacımız var." dedi.

Bulgar halkının isminin yolsuzlukla anılmasından rahatsız olduğunu ifade eden Plevneliev, "Dürüst ve temiz kalpli milli kahramanlarımızın anısına Avrupa’da 'rüşvetçi millet' olarak gösteriliyor olmamızı istemem” dedi.

Yüksek İstinaf Mahkemesi Başkanı Lozan Panov da Romanya’nın, ülkedeki en çarpıcı yolsuzluk olaylarını halka sergilemek üzere bir müze açtığını söyledi. Panov, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Komşunun verdiği örneğe bakarak, ülkemizde ‘biz de ne yaptık’ diye sormak isterim. Göze çarpan herhangi bir örnek aklıma gelmeyince, ülkemizde ya rüşvetin hiç olmadığına ya da rüşveti müzeye yollayabileceğimiz zamanın hala gelmediğine karar aldım.”

Forumu izleyen Adalet Bakanı Ekaterina Zaharieva, ülkedeki adalet sisteminin daha tarafsız çalışmalara odaklanacağına söz verdi.

İçişleri Bakanı Rumyana Bıçvarova da rüşvetle mücadelenin açık yönetimle etkili olabileceğini söyledi. Bulgaristan İçişleri Bakanlığının tek başına mücadele edemeyeceğini, diğer kurumların da destek vermeleri gerektiğini belirten Bıçvarova, etkin sonuçların ancak böyle alınabileceğini kaydetti.

2007 yılında AB üyesi olan Bulgaristan yıllık gözetim raporlarında gerek yolsuzluk ve örgütlü suçlarla mücadele gerekse adalet sistemin yetersizliğinden dolayı sürekli olarak eleştiriliyor.

Demokrasi Araştırma Merkezi’nin son raporunda yer alan yorumlarda, ülkedeki yolsuzluk olayların yoğunluğunun, devlet ve özel sektörün bu olaylara göz yumduğunun göstergesi olduğu savunuldu.

Yorumlar