Bulgaristan'daki sığınmacılar

- İçişleri Bakanı Bıçvarova: - "Bir ayda ortalama bin 200 kişi, Türkiye-Bulgaristan sınırında yasa dışı yollardan ülkeye girmeye çalışıyor. Türkiye ile aldığımız ortak önlemler sonucu kaçak geçişler engelleniyor"

Google Haberlere Abone ol
Bulgaristan'daki sığınmacılar

SOFYA (AA) - Bulgaristan İçişleri Bakanı Rumyana Bıçvarova, ayda ortalama bin 200 kişinin Türkiye'den Bulgaristan'a yasa dışı yollardan girmeye çalıştığını belirterek, "Türkiye ile aldığımız ortak önlemler sonucu kaçak geçişler engelleniyor." dedi.

Bıçvarova, parlamentoda yaptığı açıklamada, bakanlığının sadece Türkiye ile ortak kara sınırını geçmeye çalışanları değil, bu girişim için hazırlanan kişileri de takip ettiğini kaydederek, Türk güvenlik makamlarına bilgi vererek bu girişimlerin engellendiğini söyledi.

Bıçvarova, "Bir ayda ortalama bin 200 kişi, Türkiye-Bulgaristan sınırında yasa dışı yollardan ülkeye girmeye çalışıyor. Türkiye ile aldığımız ortak önlemler sonucu kaçak geçişler engelleniyor." dedi.

Çalışmaların, Bulgaristan'ın ulusal sınırlarını korumak için gösterdiği çabalar kapsamında olduğuna dikkati çeken Bıçvarova, "Gerek sınır bölgelerinde gerekse yurt içinde aldığımız güvenlik önlemleri sonuç veriyor. Yakalanan herkes kimlik tespitiyle başlayan titiz prosedürlerden geçiriliyor." diye konuştu.

Bu arada, İçişleri Bakanlığından alınan bilgiye göre, son 24 saatte 157 kişi ülkeye kaçak girmeye çalışırken yakalandı.

Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nda, Macaristan'a magnezyum madeni taşıyan yük treninde yapılan aramada, aralarında 7 çocuğun bulunduğu Suriye ve İran uyruklu 23 kaçak yakalandı.

Dün akşam saatlerinde de ülkenin doğusundaki Primorsko bölgesinde düzenlenen operasyon sırasında kimlikleri bulunmayan 30 kişilik grup gözaltına alındı.

Kara sınırlarından ülkeye girmek üzere hazırlanan 104 kişi, ihbar üzerine Türk güvenlik güçlerince engellendi.

- Bulgaristan'daki göçmenler kayıt altında

Bulgaristan Mülteciler Ajansı (DAB) Genel Müdürü Petya Pırvanova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkesinin Yunanistan'a göre yasa dışı göçmenlere yönelik daha titiz politika uygulayarak yakalanan yabancıları kayıt altına aldığını söyledi.

Pırvanova, ülkede 2016'nın ilk yarısında 5 bin 10 yabancının Bulgar makamlarına başvurduğunu, geçen yıl ise büyük bölümü Afgan, Suriye ve Irak uyruklu 20 bin 39 kişinin müracaat ettiği bilgisini paylaştı.

Pırvanova, DAB'ın 5 bin 130 kişi kapasiteli mülteci kamplarının sade yüzde 18'inin dolu olduğunu, şu anda 236’sı çocuk 935 kişinin kaldığını anlattı.

Ülkesinin önceden belirlenen kota doğrultusunda Yunanistan ve İtalya’dan bin 412 sığınmacı daha ağırlamaya hazır olduğunu aktaran Pırvanova, şu ana kadar Irak ve Suriye uyruklu 4 kişinin Bulgaristan'a gönderildiğini, birinin kendi isteğiyle ülkesine döndüğünü kaydetti.

Pırvanova, Türkiye ile iş birliğinin son derece verimli ve yapıcı olduğunu vurguladı.

Kota bazında kabul ettiği her yabancı için Avrupa Birliği’nden (AB) 6-10 bin avroluk yardım alan Bulgaristan, bu parayı ilgili yabancıya istihdam yaratmak isteyen belediyelere havale ediyor.

Yorumlar