Bulgaristan'da Karadeniz'in "silahsız bölge" olma tartışması

- Bulgaristan Savunma Bakanı Nençev: "Bulgaristan'ın Karadeniz’in silahsızlanmasına ihtiyacı yok"

Google Haberlere Abone ol
Bulgaristan'da Karadeniz'in "silahsız bölge" olma tartışması

SOFYA (AA) – Bulgaristan Savunma Bakanı Nikolay Nençev, Bulgaristan'ın Karadeniz'in silahsızlanmasına ihtiyacı olmadığını söyledi.

Varşova'daki NATO zirvesinin ardından Karadeniz'in "silahsız ve askersiz bölge" olması önerisinde bulunan Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'un yaptığı teklif, tartışmalara yol açtı.

Nençev, Bulgaristan Parlamentosu'nun Savunma ve Milli Güvenlik Komisyonu'nda ülkenin güvenlik politikasına ilişkin verdiği raporda Borisov'un tersine bir görüş belirtti.

Komisyon toplantısının ardından açıklama yapan Nençev, Karadeniz bölgesindeki Rusya'nın askeri temsilinin NATO’ya göre çok daha büyük olduğunu ifade ederek Bulgaristan'ın tek bir denizaltısının bile olmadığını söyledi.

"Bulgaristan'ın Karadeniz'in silahsızlanmasına ihtiyacı yok" ifadesini kullanan Nençev, böyle bir inisiyatif geliştirilecekse, bunun tüm bölge ülkeleri arasında görüşülmesi gerektiğini kaydetti.

Savunma Bakanı Nençev, "Bulgaristan’ın, 'silahsızlandıracak' bir şeyi yok. Konu, Karadeniz'de son derece geniş potansiyeli olan Rusya ve Türkiye'ye götürülmeli." ifadelerini kullandı.

Devletin güvenlik politikasındaki "görüş ayrılığı" yaşanıp yaşanmadığına ilişkin de Nençev, "Ülkenin milli güvenlik politikası tektir" diyerek konunun parlamentonun elinde olduğuna dikkati çekti.

Ana muhalefette bulunan Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ise parlamentoya Borisov'un teklifini destekleyen bir karar tasarısı sundu.

BSP Lideri Korneliya Ninova, "Karadeniz’in silahsız bölge olarak ilan edilmesi için Bulgaristan Parlamentosu kararlı girişimlerde bulunmalı. Ülkemizde başbakan, hükümet üyeleri ve cumhurbaşkanlığı arasındaki bu akıl almaz görüş ayrılığına son verilmeli." dedi.

Borisov, Karadeniz'de turizmin gelişmesi için savaş gemileri değil, yelkenli ve turistik gemiler görmek istediğini söylemişti.

Siyasi gözlemciler, Borisov'un açıklamasını, sonbaharda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde ülkedeki solcu seçmenlere bir jest yaptığı yorumunda bulundu.

Yorumlar