Bulgaristan’da Dünya Medeniyetleri ve Yaratıcı Turizm Kongresi

- Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman: - “Dünyada gerçekten terör ve şiddet yükseliyor ve bizlerin bir araya gelerek medeniyetlerin işbirliğini göstermemiz lazım” - “Yaratıcı turizm konusunda 4 teklifimiz var. Envanter oluşturmak, diğer yaratıcı sektörlerle entegrasyon, tanıtım ve uluslararası işbirliği. Bu konularda ilerleme sağlanabilirse dünya daha aydınlık bir geleceğe doğru ilerleyebilir”

Google Haberlere Abone ol
Bulgaristan’da Dünya Medeniyetleri ve Yaratıcı Turizm Kongresi

SOFYA (AA) - Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, “Dünyada gerçekten terör ve şiddet yükseliyor ve bizlerin bir araya gelerek medeniyetlerin işbirliğini göstermemiz lazım.” dedi.

Bulgaristan'ın başkenti Sofya’da düzenlenen Dünya Medeniyetleri ve Yaratıcı Turizm Kongresi'nde aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 40 ülkeden turizm bakanları ve yardımcıları turizm sektörünün geleceğini tartıştı.

Evsahibi Bulgaristan'ın Turizm Bakanı Nikolina Angelkova, "Dünya medeniyetlerin yeni sınavının tarihi zenginliklerini korumak ve onları daha çok turist çekebilecek şekilde sunmak olduğunu" söyledi.

Kongrede konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Türkiye’nin, Anadolu'nun dünya medeniyetinin beşiği olduğunu söyledi.

Anadolu’da herhangi bir şehre gidildiğinde Romalıların, Hititlerin, Firiklerin, Likyalıların ve eski Makedonyalıların eserlerinin görülebileceğin belirten Yayman, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Henüz 1990 yılında Türkiye’deki turistik yatak sayısı Yunanistan’ın Rodos adasındaki kadardı, ama şu anda Türkiye dünyada en çok turist gelen 6. ülke. Hiçbir medeniyet tek başına var olmamıştır, tek bir kaynaktan beslenmemiştir.

Dolayısıyla ülkelerin somut ve somut olmayan kültürel değerleri bir sentezin yansımasıdır. Biz kültür ve turizm alanının politikanın üstünde olduğunu düşünüyoruz ve daha fazla işbirliğinin altını çiziyoruz. Dünyada ve bölgede çatışmaların yükseldiği bir dönemde turizm bir barış elçisi olabilir.”

Kongrenin başlıca konularından biri olan “yaratıcı turizm” ile ilgili Türkiye adına 4 teklif getiren Yayman, “Envanter oluşturmak, diğer yaratıcı sektörlerle entegrasyon, tanıtım ve uluslararası işbirliği. Bu konularda ilerleme sağlanabilirse, dünya daha aydınlık bir geleceğe doğru ilerleyebilir.” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yayman, “Ülkemden örnek vereyim. Türkiye’de Roma eserleri var, ama biz biliyoruz ki Roma medeniyeti Hititler, İranlılar, Yunan medeniyeti, Arap medeniyetinden etkilerinde. Nasıl Roma medeniyeti kendisinden önceki medeniyetlerinden etkilendiyse ve sentez oluşturduysa, bugün de üzerimize düşen ülkeler arası işbirliğini geliştirmektir. Yaratıcı turizm kavramı çok önemlidir. Turizm denince artık akla sadece deniz, kum, gelmiyor. İnsanlar bir hikayenin peşine gidiyor. Ve eski zamanlardaki kahramanları, olayları, hikayeleri merak ediyor. Bu bize şunu söylüyor: Terörizmin yükseldiği dünyada ülkeler arasındaki güçlü işbirliği yaratıcı turizmin önünü açabiliyor. Yeni bir dünya barışı kurulacaksa, bu kültür ve turizm işbirliği ile olacaktır. Ve buradaki bakanların değerli işbirliği ve yardımı ile olacaktır.”

Yayman konuşmasında terör meselesine değinerek, “Dünyada gerçekten terör ve şiddet yükseliyor ve bizlerin bir araya gelerek medeniyetlerin işbirliğini göstermemiz lazım.” ifadesini kullandı.

Hüseyin Yayman, kongre oturumunun ardından Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü ve Sofya’daki Banya Başı Camisi’ni ziyaret ederek, Türk kökenli Kültür Bakanı Vejdi Raşidov tarafından kabul edildi.

Toplantının ardından AA’ya konuşan Yayman, Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan’ın arasındaki üçlü işbirliğinin önemine vurgu yaptı.

Türk dizilerinin Bulgaristan’da çok beğenildiğini, Türkiye’nin 160 aşkın ülkeye dizi ihraç ettiğini kaydeden Yayman, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Turizm sadece deniz, kum ve güneş değil. İnanç turizmi de çok önemli. Bulgaristan hükümeti Türkiye’den turist gelmesini istiyorsa, bu sadece kış turizmi için değil. Aynı zamanda buradaki camiler, kiliseler, hamamlar ve hanları da görmek ister.”

Yayman, “Türkiye dünyanın en önemli turizm ülkelerinden bir tanesi. Bulgaristan yeni yeni atılımlar yapan bir ülke. Bu anlamda Türkiye ile Bulgaristan arasında işbirliğinin artırılmasını görüştük.” dedi.

Bulgaristan Turizm Bakanı Nikolina Angelkova da AA muhabirine, Türkiye ile ilişkilerinin mükemmel olduklarını belirterek, “Biz, komşu Türkiye ile birlikte üçüncü pazarlara çıkabiliriz. Türkiye’nin turizm alanında çok büyük bir deneyimi söz konusu. Ülkemize gelen Türk turist sayısı gittikçe artıyor, bu yıl 500 bine ulaştı, ancak bu ziyaretlerin sayısını artırmak üzere gerekli kolaylıkları sağlamak zorundayız.”

Kültür Bakanı Vejdi Raşidov da, Türkiye ile kültürel ilişkilerin yoğun şekilde geliştiğini belirtti. Yunanistan ile birlikte üç ülkenin ortak turistik paketler sunabileceğine işaret eden Raşidov, “Eski bir kültür üzerine yayılan üç ülkemiz Sofya, Atina, İstanbul üçgenini değerlendirerek, bu kapsamda çok turist çekebilir.” dedi.

Bu arada Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Bulgaristan’daki temaslarını Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe’nin konutunda soydaşlarla bir araya gelerek tamamladı.

Yorumlar