Bulgaristan'da "3. Dinler Festivali"

- Başkent Sofya'daki festivalde bir araya gelen din adamları, Halep'te çok sayıda sivilin ölümüne neden olan saldırıları kınadı

Google Haberlere Abone ol
Bulgaristan'da "3. Dinler Festivali"

SOFYA (AA) - Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da, farklı inançlara mensup din adamlarının katılımıyla "3. Dinler Festivali" düzenlendi.

Sofya Belediye Başkanı Yordanka Fandıkova, Banya Başi Camisi Parkı'nda düzenlenen festivalin açılışında, başkentlerinin, Avrupa'nın en eski ve eşsiz şehirlerinden biri olduğunu söyledi.

Fandıkova, "Sofya'da düzenlenen festivalde buluşan dinler, konuşturdukları vicdan diliyle, doğru yolumuza ışık tutacaktır." ifadesini kullandı.

Festivale katılanlar, tek tanrılı dinlerin tanıtım yerlerini gezerek, dini ve felsefi kitaplar satın aldı. Resmi açılış programının ardından farklı dini gruplara mensup birçok sanatçının katılımıyla, müzik ve dans programları düzenlendi.

Bulgaristan Hasköy Bölge Müftülüğünden programa katılan din adamları, düzenlenen etkinlikte mevlit okudu.

Festival programı kapsamında, Sofya Müzesi'nde sanat ile inançlarını buluşturan ressamların tablolarının yer aldığı sergi açıldı.

Sergide tablosu bulunan Bulgaristan Müslümanları Başmüftü Yardımcısı Birali Mümün, inançlı insanların, maneviyatlarını sanata yansıttığında, topluma zevkle okunup anlaşılacak mesajlar verebileceğini kaydetti.

- Halep'teki saldırılara tepki

Öte yandan, festivale katılan din adamları, AA muhabirine yaptıkları açıklamalarda, Halep'te çok sayıda sivilin ölümüne neden olan saldırılara tepki gösterdi.

Birali Mümün, saldırıları "masum insanların öldürülmesini haklı gösterebilecek hiçbir yönü bulunmayan bir vahşet" olarak nitelendirdi.

Halep'teki kanlı katliamın, anlamsız şiddetin acımasızlığını bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Mümün, festivale katılan tüm din adamlarının tek yürek ve ortak duayla savaşın sona ermesini dilediklerini bildirdi.

Bulgaristan Ortodoks Kilisesi Başpatrikhane temsilcisi İvan Petkov, zor bir politik süreçten geçildiğini, insanların acılarının da arttığını söyledi.

Petkov, "Her gün kiliselerimizde, ölen insanlar için dualar okunuyor. Allah'tan en kısa zamanda bu acılara son vermesini diliyoruz. Politik yorumları bir yana bırakarak, orada yaşayan kardeşlerimize dua ederek, onların mutlu ve güzel yarınları olacağına inanıyoruz." diye konuştu.

Dünyanın yaratılışından bu yana "iyi ve kötünün karşılıklı güç gösterisinde olduğunu" dile getiren Petkov, bugün kötünün gücünü daha çok göstererek insanlara acı verdiğini belirtti.

Ermeni Ortodoks Kilisesi cemaati temsilcisi piskopos Kusan Hadivyan, "Halep'te kan akarken, gözyaşlarımız da akıyor. Geçmişte huzurlu ve mutlu bir ülke olarak bildiğim Suriye'yi tekrar mutlu görmek isterim. Savaşın acımasızlığı, masum ve küçücük çocukların canını almasın. Tüm dualarımız bunun içindir." ifadelerini kullandı.

Festivale katılan Musevi, Katolik ve diğer din adamları da Halep'e düzenlenen saldırıları kınayarak, dünyanın süper güçlerini diyalog ve barışa çağırdı.

Yorumlar