Bulgaristan-Rusya ilişkileri

- Bulgaristan Başbakanı Borisov: - "Rusya ile gerginlik ve düşmanlık istemiyoruz. Balkanlar'da Rusya'nın en büyük düşmanı biz olmak istemiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Bulgaristan-Rusya ilişkileri

SOFYA (AA) - Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Rusya ile gerginlik ve düşmanlık istemediklerini belirterek, "Balkanlar'da Rusya'nın en büyük düşmanı biz olmak istemiyoruz." ifadesini kullandı.

Borisov, Bulgaristan Ulusal Radyosuna (BNR) yaptığı açıklamada, Bulgaristan'ın Rusya ile ilişkilerindeki gerginiliği azaltmak istediklerini belirtti.

Dışişleri Bakanı Daniel Mitov'u, Soçi'deki Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü toplantısına, bu ilişkilerin düzeltilmesi talimatı vererek gönderdiğini bildiren Borisov, "Rusya ile gerginlik ve düşmanlık istemiyoruz. Balkanlar'da Rusya'nın en büyük düşmanı biz olmak istemiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ile daha iyi ve pragmatik ilişkiler istediklerini belirten Borisov, şunları kaydetti:

"Bakan Mitov'a net bir görev verdim, mümkünse tabii, Rusya'nın Bulgaristan'a karşı son derece sert tavrını normalleştirmesi, aynı şekilde Balkanlar'da Rusya'nın adeta 'en büyük düşmanı' olarak görülen Bulgaristan'ın Rusya'ya karşı tavrını normalleştirmesini istedim. Rusya ile münasebetlerimizde yapay bir gerginliğin olmamasını istiyoruz."

Bulgaristan'ın Rusya ile vize rejiminin kolaylaştırılması, yaptırımların uygulanması ve tarım sektörüne ilişkin görüşebileceği birçok konu bulunduğunu vurgulayan Borisov, Bulgaristan'ın, son dönemde yaşanan gerginlik nedeniyle maddi açıdan büyük zarar gördüğünü ifade etti.

Öte yandan, Mitov, Soçi'de, iki yıllık aradan sonra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü. Görüşmede, ikili ilişkiler ile Türkiye-AB ilişkilerinin ele alındığı bildirildi.

Yorumlar