Bulgaristan ordusu yeni uçak ve gemiler alacak

- Bulgaristan parlamentosu orduya yeni savaş uçağı ve gemilerin alınmasına yeşil ışık yaktı - Savunma Bakanı Nençev: - "Yıpranmış eski Sovyetler Birliği silahları bize artık boğucu-sıkıcı geliyor, yeni bir başlangıca ihtiyaç duyuyoruz. Ordumuz güvensiz olarak görünmemeli, tersine güven ve istikrar mesajı vermeli”

Google Haberlere Abone ol
Bulgaristan ordusu yeni uçak ve gemiler alacak

SOFYA (AA) - Bulgaristan Parlamentosu, ordunun, yeni savaş uçakları filosu ve çok amaçlı iki adet savaş gemisi alımını onayladı.

Parlamentoda, yaklaşık 5 saat süren yoğun tartışmanın ardından deniz ve hava filosuna destek takviyesine ilişkin karara, oylamaya katılan 143 milletvekilinin 111'i destek oyu verdi.

Parlamentoda Rusya yanlısı Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve ırkçı ATAKA (Atak) partisi milletvekilleri karara karşı çıtı.

Ordunun modernizasyonu yönünde alınan karar ile ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral Konstantin Popov, basına yaptığı açıklamada, “Bugün önemli bir mesaj vermiş oluyoruz. Gelecekte de yapabileceğimiz daha çok şey var. Kara Kuvvetlerinin modernizasyonu ile ilgili proje parlamentoya ulaşır.” dedi.

Savunma Bakanı Nikolay Nençev de parlamento kararının önümüzdeki 30 yıllık dönem için ordunun önündeki ufkunu açtığını söyledi.

“Silahlı Kuvvetlerimizin eski silah donanımının yenilenmesi 25 yıldır beklemede. Yıpranmış, eski Sovyetler Birliği silahları bize artık boğucu-sıkıcı geliyor, yeni bir başlangıca ihtiyaç duyuyoruz. Ordumuz güvensiz olarak görünmemeli, tersine güven ve istikrar mesajı vermeli.” diye konuştu.

Yeni uçak filosunun alımı için en az 750 milyon avroluk, iki gemi içinse en az 400 milyon avroluk bir bütçenin oluşturulması gerekiyor. Bu bütçenin devlet senetleri satılarak temin edileceği bildirildi.

Ordunun elindeki mevcut Rus silahların zamanla önemli ölçüde yıprandığı ifade ediliyor. Rus MiG fabrikasından yıllar önce çıkan 17 uçağın sadece 4’ü hala uçabiliyor.

Yorumlar