Bulgaristan Başbakanı Borisov:

- "Bulgaristan-Türkiye sınırında endişe verici hiçbir şey yok. Durumu takip ederken sınırdaki tel örgünün inşaatı tam hızla sürüyor" - "Hükümetler arası karma komisyonun toplantısını yapmadan önce en az 1-2 soruna çözüm getirebilecek ilerleme bekliyoruz. Görüşmelerin ne kadar ağır olduğunu biliyorsunuz. Komisyonlar çalışıyor"

Google Haberlere Abone ol
Bulgaristan Başbakanı Borisov:

SOFYA (AA) - Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, sığınmacılar konusunda Türkiye ile herhangi bir sorun yaşanmadığını belirtti.

Borisov, parlamentoda yaptığı konuşmada, yasa dışı göçle ilgili sorun yaşandığında, sınıra asker yolladıklarını belirterek, ancak şu anda buna gerek duyulmadığını dile getirdi.

"Bulgaristan-Türkiye sınırında endişe verici hiçbir şey yok" ifadesini kullanan Borisov ancak sınırdaki tel örgü inşaatının da sürdüğünü belirtti. Borisov, "Kaçak geçişler bir anda arta bilir, hazırlıklı olmalıyız.” dedi.

Borisov geri kabul anlaşması ile ilgili içişleri ve dışişleri bakanlıklarının kanalları üzerinden AB ve Avrupa Komisyonu ile ilişkilerin devam ettiğini de bildirdi.

- "Komisyonlar yavaş çalışıyor"

Başbakan Borisov, Bulgaristan ile Türkiye arasında 1998'de imzalanan ikili iş birliği anlaşması kapsamında, iki ülke hükümetlerinin ortak toplantılar düzenlemesinin öngörüldüğünü anımsattı.

İki ülke arasında 2013'ten bu yana ortak toplantının yapılamadığını hatırlatan Borisov, bunun ilgili komisyonların çalışmalarından kaynaklandığını söyledi. Borisov, böyle bir toplantının, 1 Ağustos’ta Sofya’da Yunanistan Hükümeti ile düzenlenecek ortak oturumunun ardından yapılabileceğini bildirdi.

Borisov, "Hükümetler arası karma komisyonu toplamak üzere en az 1-2 soruna çözüm getirebilecek ilerleme bekliyoruz. Görüşmelerin ne kadar ağır olduklarını biliyorsunuz. Komisyonlar çalışıyor." diye konuştu.

Diplomasi ortamında bu tür görüşmelerin yavaş ilerlediğini belirten Borisov, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bazı konularda görüşmeler zor olmakla kalmıyor, iki ülke için imkansız durumlar da var. Taraflar birçok tavizde bulunuyor. Biz eski Zağara’daki camiyi onardık. Türk tarafı İstanbul’daki kilisemizi restore etti. Ancak Türk tarafı komisyonlar arası düzeyinden çıkmak istiyor.”

Bulgaristan’da tüm kararların parlamentonun yüksek onayına bağlı olduğuna dikkati çeken Borisov, “Siyasi düzeyde biz zor, onlar ise kolay karar alırlar. Cumhurbaşkanı veya başbakanlarının üslenebileceği angajman göreceli olarak çok daha kolay yerine getirilir.” ifadesini kullandı.

Yorumlar