Brezilya'daki yolsuzluk soruşturması

- Rousseff, göreve geri gelmesi durumunda erken seçim kararı alacağını söyledi

Google Haberlere Abone ol
Brezilya'daki yolsuzluk soruşturması

BRASILIA (AA) - Brezilya'da yolsuzluk soruşturması kapsamında geçici olarak görevden alınan Devlet Başkanı Dilma Rousseff, göreve geri gelmesi durumunda erken seçime gideceğini söyledi.

Rousseff, yabancı gazeteciler için düzenlediği basın toplantısında, Latin Amerika'nın en büyük ülkesi olan Brezilya'yı siyasi krizden kurtarmak için erken seçimi tercih edeceğini belirtti.

Rousseff, "Ancak bunun için öncelikle duruşmalardan kurtulmam gerekiyor." dedi.

Brezilya'nın siyasi bir yorgunluk döneminden geçtiğini vurgulayan Roussef, Brezilya halkının büyük bir kısmının artık hükümetle ilgili soruşturma sürece inanmadığını ifade etti.

Roussef, Alvorado Başkanlık Sarayı'nda saatler süren basın toplantısında, aleyhindeki iddiaları reddederek yolsuzluk soruşturmasını etkileyecek herhangi bir müdahalesinin olmadığını yineledi.

Hakkındaki iddialar konusunda halk oylaması yapılmasını öneren Rousseff, "Halkın görüşüne başvurma konusunda bir sorunum yok. Devlet başkanı ancak halkın oyuyla görevden alınabilmeli." ifadesini kullandı.

Rousseff, duruşma öncesi, hakkında karar verecek senatörlerin fikirlerini değiştirmeye uğraştığını ve görevine geri gelmesini sağlayacak bir anlaşma metni üzerinde çalıştığını söyledi.

Rio de Janeiro kentinde ağustos ayında başlayacak Olimpiyat Oyunları ile ilgili bir soru üzerine Rousseff, kendisine vekalet eden yardımcısı Michel Temer'in oyunlara katılacağını düşünmediğini belirtti. Rousseff, "Davet edilirsem Olimpiyat Oyunları'na gideceğim. Söz konusu durum, iki devlet başkanı varmış gibi garip bir tablo oluşturacak." diye konuştu.

Rousseff, Temer'in deneyimsizliği ve çok sayıda teknokratın görevden alınmasının Olimpiyat Oyunları'na hazırlık çalışmalarını etkileyeceğinden endişe ettiğini vurguladı.

Haksızlığa uğradığını ve bundan derin üzüntü duyduğunu söyleyen Roussef, "54 milyon oyla seçilip sonra da haksız bir şekilde devlet başkanı gibi muamele görmemek çok zor." dedi.

Devlet Başkanı Rousseff'in 12 Mayıs'ta geçici olarak görevden alınmasının ardından yardımcısı Temer, devlet başkanlığına getirilmişti. Rousseff'in suçlu bulunması durumunda Temer, devlet başkanlığını 2018'de düzenlenecek seçimlere kadar yürütecek. Temer'in adı da devlete ait Petrobras şirketiyle ilgili yolsuzluk iddialarında geçiyor.

Rousseff, 2003-2010 arasında Petrobras'ın başkanlığını yürüttüğü sırada şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddialarıyla karşı karşıya bulunuyor.

Yorumlar