Brexit sonrası ırkçılık yükselişte

- İngiltere’de yapılan AB referandumunda birlikten ayrılık kararı çıkmasının ardından ülkede ırkçı eylem ve söylemlerde artış yaşanıyor - Irkçı ve İslam karşıtı vakaları takip eden sivil toplum örgütü Tell Mama, son 48 saat içinde 14 şikayet aldığını açıklarken, Far Right Watch, sosyal medyada 90 vaka tespit edildiğini duyurdu - Galler’de yaşayan Müslüman kadın siyasetçi Shazia Awan, sosyal medya üzerinden "Eşyalarını topla ve ülkeyi terk et" şeklinde mesajlar aldığını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Brexit sonrası ırkçılık yükselişte

LONDRA (AA) - İngiltere’de yapılan Avrupa Birliği (AB) referandumunda birlikten ayrılık (Brexit) kararı çıkmasının ardından ülkede ırkçı eylem ve söylemlerde artış görülüyor.

İngiliz basınında yer alan haberlere göre, AB referandumu sonrasında ırkçı ve İslam karşıtı eylem ve söylemler dramatik biçimde arttı.

Irkçı ve İslam karşıtı hareketleri izleyen sivil toplum kuruluşları artışın devam edebileceği uyarısında bulunuyor.

İslam karşıtı olayları takip eden sivil toplum örgütü Tell Mama, son 48 saat içinde 14 şikayet aldığını açıkladı. Kurumun Direktör Yardımcısı İman Etta, BBC’ye yaptığı açıklamada bu artışı “ciddi” diye nitelendirdi. Etta, Müslümanlara yönelik sözlü saldırıların "Sizin gitmeniz için oy verdik, niye hala buradasınız." diyen aşırı sağcılarca gerçekleştirildiğini kaydetti.

Aşırı sağ grupları izleyen sivil toplum örgütü Far Right Watch’ın sözcüsü John O’Connell da son 3 günde sosyal medya üzerinde 90 ırkçı ve İslam karşıtı vaka tespit ettiklerini söyledi.

- Müslüman siyasetçiye ırkçı mesajlar

Öte yandan, Galler’de yaşayan ve ülkenin AB’de kalması için kampanya yürüten Müslüman kadın siyasetçi Shazia Awan, sosyal medya üzerinden "Eşyalarını topla ve ülkeyi terk et." şeklinde mesajlar aldığını açıkladı. Muhafazakar Parti bünyesinde siyaset yapan Awan, benzer mesajlar ve tehditler nedeniyle son 2 günde 8 kişiyi polise şikayet ettiğini söyledi.

İngiltere’nin AB’den ayrılması için yürütülen kampanyanın ırkçı bir niteliğe büründüğünü belirten Awan, "Bu ülke bu illetten nasıl şifa bulacak bilemiyorum. İngiltere benim vatanım ama kendimi yabancılaşmış hissediyorum." diye konuştu.

Londra’nın Hammersmith semtinde Polonyalılara ait bir kültür merkezinin girişine ırkçı bir duvar resmi çizildiği, resmi silen polisin olayla ilgili soruşturma başlattığı açıklandı.

Cambridgeshire bölgesinde de önceki gün bölgedeki Polonyalı ailelerin posta kutularına, üzerinde "AB'den ayrılın. Polonyalı haşerelere son" yazılı kağıtlar atıldığı kaydedilmişti.

- Facebook'ta "Endişe verici işaretler"

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda Londra'nın Hackney semtinde referandum sonucunun kesinleştiği önceki gün bir kişinin başka bir kişiyle kavga ederek, "Ülkene geri dön.” diye bağırdığı görülüyor.

Sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta açılan "Endişe verici işaretler" başlıklı bir fotoğraf albümünde de kullanıcılar, referandum sonucunun ardından yabancı düşmanlığıyla ilgili karşılaştıkları olayları aktarıyor.

İngiltere'nin kuzeydoğusundaki Newcastle kentinde önceki toplanan aşırı sağcı göstericiler, "Brexit" kararıyla yabancıların acilen ülkelerine dönmeleri çağrısında bulunmuştu.

Sığınmacılara destek veren ve "Naziler dışarı" sloganı atan karşı bir grubun eylem alanına gelmesiyle taraflar arasında gerginlik yaşanmıştı.

Birleşik Krallık'ta 23 Haziran Perşembe yapılan referandumda halkın yüzde 52'si "AB'den çıkalım" demişti. Sonucun ardından ülkesinin AB'de kalmasını savunan ve bu yönde kampanya yürüten İngiltere Başbakanı David Cameron, lideri olduğu Muhafazakar Partinin sonbahardaki kongresinde görevini bırakacağını açıklamıştı.


Yorumlar