"Brexit" kararı sonrası ırkçı eylem ve söylemlerde artış

- Cambridgeshire bölgesinde Polonyalı ailelerin posta kutularına "Polonyalı haşaratlara son" yazılı kağıtlar atıldı - Newcastle kentinde aşırı sağcılar ile karşı grup arasında gerginlik yaşandı

Google Haberlere Abone ol
"Brexit" kararı sonrası ırkçı eylem ve söylemlerde artış

LONDRA (AA) - Birleşik Krallık'ta yapılan Avrupa Birliği (AB) referandumunda birlikten ayrılık kararı çıkmasının ardından ülkede ırkçı eylem ve söylemlerde artış yaşandığı bildirildi.

İngiliz basını, "AB'den çıkılsın" kararının ardından polise 100'den fazla ırkçı taciz ve nefret söylemi şikayetinde bulunulduğunu aktardı. Independent gazetesinin haberine göre, sosyal medyada paylaşılan bir videoda Londra'nın Hackney semtinde referandum sonucunun kesinleştiği önceki gün bir kişi başka bir kişiyle kavga ederek, "Ülkene geri dön" diye bağırdı.

Sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta açılan "Endişe verici işaretler" başlıklı bir fotoğraf albümünde ise kullanıcılar, referandum sonucunun ardından yabancı düşmanlığıyla ilgili karşılaştıkları olayları aktarıyor.

Ayrıca, Cambridgeshire bölgesinde önceki gün bölgedeki Polonyalı ailelerin posta kutularına, üzerinde "AB'den ayrılın. Polonyalı haşaratlara son" yazılı kağıtlar atıldığı kaydedildi.

Öte yandan, İngiltere'nin kuzey doğusundaki Newcastle kentinde dün toplanan aşırı sağcı göstericiler, "Brexit" kararıyla yabancıların acilen ülkelerine dönmeleri çağrısında bulundu. Sığınmacılara destek veren ve "Naziler dışarı" sloganı atan karşı bir grubun eylem alanına gelmesiyle taraflar arasında gerginlik yaşandı. Protesto sırasında yoğun güvenlik önlemi alındı.

Birleşik Krallık'ta 23 Haziran Perşembe yapılan referandumda halkın yüzde 52'si "AB'den çıkalım" demişti. Sonucun ardından ülkesinin AB'de kalmasını savunan ve bu yönde kampanya yürüten İngiltere Başbakanı David Cameron, lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin sonbahardaki kongresinde görevini bırakacağını açıklamıştı.



Yorumlar