"Brexit" kararı İrlanda pasaportuna talebi artırdı

- İrlanda Dışişleri Bakanı Flanagan: - "Pasaportlara artan ilginin, İngiliz vatandaşlarının endişesini ortaya koyduğu açıktır"

Google Haberlere Abone ol
"Brexit" kararı İrlanda pasaportuna talebi artırdı

LONDRA (AA) - Birleşik Krallık'ta geçen hafta yapılan Avrupa Birliği (AB) referandumundan çıkan, "Brexit" kararının ardından, AB vatandaşlığı haklarından mahrum olmak istemeyenler, İrlanda pasaportu almak için başvuruda bulunuyor.

İrlanda Dışişleri Bakanlığı, sadece dün İrlanda büyükelçiliği ve Kuzey İrlanda'daki postanelere, 4 binden fazla pasaport başvurusu yapıldığını bildirdi.

İrlanda Dışişleri Bakanı Charlie Flanagan, İngilizlerden İrlanda pasaportuna başvurmak için telaş etmemelerini isteyerek, "İrlanda pasaportu için yoğun talep, sistemin aksamasına neden olmaktadır. Artan ilginin, İngiliz vatandaşlarının endişesini ortaya koyduğu açıktır." dedi.

Flanagan, referandum öncesinde yaptığı açıklamada da "Brexit" olasılığından dolayı pasaport başvurularında yoğun taleple karşı karşıya olduklarını belirterek, pasaport dairesinde 200'den fazla geçici görevlendirme yaptıklarını açıklamıştı.

Birleşik Krallık'tan İrlanda pasaportu almak için yapılan başvuruların sayısı 2015'in ilk 6 ayında bin 518 iken, 2016'nın aynı döneminde bu sayı yüzde 25 artarak, bin 901 oldu. En büyük artış da referandum kampanyasının başladığı nisan ayında gerçekleşti. Nisan 2015'te, 695 olan başvuru sayısı bu yılın aynı döneminde yüzde 42 artarak, 987'ye çıktı.

İrlanda veya Kuzey İrlanda'da doğan ya da İrlandalı ebeveyni ya da büyükannesi ve büyükbabası olanlar İrlanda pasaportuna başvurabiliyor. Birleşik Krallık'ta bu kişilerin sayısının yaklaşık 6 milyon olduğu tahmin ediliyor.

Birleşik Krallık'ta 23 Haziran'da yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52'si, AB'den çıkılmasını istemişti.

Yorumlar