Brexit endişesi İrlanda pasaportuna talebi artırdı

- AB üyeliğini referanduma götürmeye hazırlanan Birleşik Krallık'ta, AB üyesi İrlanda'nın pasaportu almak için başvuranların sayısı nisanda yüzde 42 arttı

Google Haberlere Abone ol
Brexit endişesi İrlanda pasaportuna talebi artırdı

LONDRA (AA) - Avrupa Birliği (AB) üyeliğini referanduma götürmeye hazırlanan Birleşik Krallık'ta "hayır" cephesinin kazanması durumunda AB vatandaşlığı haklarından mahrum olmak istemeyenler İrlanda pasaportu almaya çalışıyor. Birleşik Krallık'ta, AB üyesi İrlanda'nın pasaportu almak için başvuranların sayısı nisan ayında yüzde 42 arttı.

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta, 23 Haziran'da yapılacak AB referandumu öncesinde İrlanda vatandaşlığına talep yoğunlaştı.

İngiliz Sky News televizyonunun haberine göre, pasaport başvurularındaki artış İrlanda Dışişleri Bakanlığı tarafından da doğrulandı.

Haberde açıklamalarına yer verilen İrlanda Dışişleri Bakanı Charlie Flanagan, "Başvurularda daha önce görülmemiş bir sayıya erişildi. Pasaport dairesinde 200'den fazla geçici görevlendirme yaptık." dedi.

Referandum ile pasaport başvuruları arasında doğrudan bir bağ kurmaya yetecek bir kanıtın ellerinde olmadığını belirten Flanagan, "Ancak fiilen, İrlanda pasaportuna ve İrlanda vatandaşlığına talep yükselmiş durumda." diye konuştu.

Birleşik Krallık'tan İrlanda pasaportu almak için yapılan başvuruların sayısı 2015'in ilk 6 ayında 1.518 iken, 2016'nın aynı döneminde bu sayı yüzde 25 artarak 1.901 oldu. En büyük artış da referandum kampanyasının başladığı nisan ayında gerçekleşti. Nisan 2015'te 695 olan başvuru sayısı bu yılın aynı döneminde yüzde 42 artarak 987'ye çıktı.

Üç kuşak öncesine kadar ebeveynleri arasında İrlanda vatandaşı bulunanalar bu ülkenin vatandaşlığına geçebiliyor.

Birleşik Krallık'ın diğer unsurlarından farklı olarak Kuzey İrlandalılar diledikleri zaman İrlanda vatandaşlığına geçebiliyor.

Birleşik Krallık'ta halk "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusunu yanıtlamak üzere sandık başına gidecek. Referandumda ayrılık (Brexit) yönünde bir sonuç çıkması durumunda Birleşik Krallık'ta çalışan AB vatandandaşları gibi, AB ülkelerinde çalışan Birleşik Krallık vatandaşları da bu haklarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.


Yorumlar