Bozdağ, AA Editör Masası'na konuk oldu

- Adalet Bakanı Bozdağ: (1) - "7 Ağustos, 15 Temmuz mesajı nedir derseniz, bundan böyle darbelerin Türkiye'de yapılamayacağının, yapmak isteyenler olursa milletin buna asla izin vermeyeceğinin dosta ve düşmana ilanıdır. 'Ben istiklalimi de istikbalimi de tayin ederim' diyor millet. Ne dışarıdaki güçlerin talimatıyla hareket eden maşalar ne de içimizdeki hainler asla Türkiye'de kader tayini yapamazlar, gelecek tayini yapamazlar" - "Artık Türkiye'de demokrasi, hukukun üstünlüğü ve milli irade tehlikeye girdiği zaman içeriden veya dışarıdan tehdit altına sokulduğu zaman, milletin bütün farklılıklarına bir tarafa bırakıp demokrasi, hukukun üstünlüğü ve milli iradeye sahip çıkacağının dosta ve düşmana ilan edilmesidir hem 15 Temmuz hem de 7 Ağustos. Birlikte böyle okunursa son derece anlamlı olur" - "Yüzlerce yıldır verilemeyen bir fotoğrafı 7 Ağustos'ta Türk siyaseti, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türk halkı bütün Türkiye'ye ve dünyaya vermiştir"

Google Haberlere Abone ol
Bozdağ, AA Editör Masası'na konuk oldu

ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "7 Ağustos, 15 Temmuz mesajı nedir derseniz, bundan böyle darbelerin Türkiye'de yapılamayacağının, yapmak isteyenler olursa milletin buna asla izin vermeyeceğinin dosta ve düşmana ilanıdır. 'Ben istiklalimi de istikbalimi de tayin ederim' diyor millet. Ne dışarıdaki güçlerin talimatıyla hareket eden maşalar ne de içimizdeki hainler asla Türkiye'de kader tayini yapamazlar, gelecek tayini yapamazlar" dedi.

Bozdağ, Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk oldu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Yenikapı'da Cumhurbaşkanlığının himayesindeki gerçekleştirilen "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ne yönelik değerlendirmesi ve mitingle ilgili "Yeni Türkiye için yeni kapı ve toplumsal uzlaşma için milat" olduğuna yönelik değerlendirmelere ilişkin görüşü sorulan Bozdağ, konuşmasına FETÖ'nün darbe girişimi sırasında şehit olanlara rahmet, gazi olanlara şifa dileyerek başladı.

Türkiye'nin 15 Temmuz'da çok büyük bir tehlikenin, tehdidin, felaketin etkisinden kurtulduğunu dile getiren Bakan Bozdağ, "Bu, aziz milletimizin birlikte hareket etmesiyle Cumhurbaşkanımızın, hükümetimizin, Meclisimizin, siyasi partilerimizin, sivil toplumumuzun, en önemlisi halkımızın görüş farklılıklarını bir tarafa bırakıp birlikte duruşu ve polisimizin mücadelesi, yargının dik duruşu ve darbe karşıtı askerlerimizin mücadelesiyle başarısız kılınmıştır. 15 Temmuz esasında bir yandan darbeciler için önemli bir derstir öte yandan da demokrasimiz için de önemli bir sigortadır" diye konuştu.

Türkiye'de bundan sonra artık TRT'yi ele geçirerek, iki üç yere bomba atarak, tankla sokağa çıkarak, helikopterlerle, jetlerle etrafı bombalayıp insanları acımasızca şehit ederek darbe yapılamayacağının en somut göstergesinin yaşandığını vurgulayan Bozdağ, şunları söyledi:

"Millet, siyaset, iktidar, parlamento demokrasiye sahip çıkmıştır. Bundan önce her darbe teşebbüsünde şapkasını alan giden siyasi liderler vardı. 12 Mart 1971 muhtırası parlamentoda okundu. Muhtırayı dönemin meclis başkanlık divanı okudu, Meclis'te okudu, senatoda okudu ve milletvekilleri, o dönemde parlamentoda olan herkes kafasını eğdi, muhtırayı parlamentoda dinledi. Doğru dürüst öze dahil hiçbir itiraz yok. Usul tartışması var ama darbeye, muhtıraya herhangi bir itiraz yok. Düşünün böyle bir parlamentodan bombaların altında açık duran bir parlamentoya, şapkasını alıp kaçan siyasetten ölüme uçan bir Cumhurbaşkanına ve herkes meydanda. O nedenle çok büyük bir değişim oldu, 15 Temmuz bu açıdan baktığınızda Türkiye'de bundan sonra darbe rüyası görmenin yasaklandığı bir tarihtir."

- "Türkiye ilk defa şahit oldu"

Bakan Bozdağ, İstanbul Yenikapı'daki "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"nin tarihi öneme sahip olduğunu belirterek, "Yeni Türkiye için gerçekten bir yeni kapı. Bütün siyasi partilerin bir araya geldiği bir an. Cumhuriyetin kurulduğu tarihten bu yana hatta biraz daha geriye giderseniz, 7 Ağustos mitingi gibi bir miting yok. Türkiye'nin 81 ilinde belki 10 milyonun üzerinde insan meydanlarda, 5 milyon insan Yenikapı'da Cumhurbaşkanının başkanlığında, anamuhalefet partisi, diğer muhalefet partisi, iktidar partisi genel başkanları Meclis Başkanı halka hitap ediyor, herkes yek vücut, bütün meydanlarda da parti farkı gözetmeksizin insanlar var, il başkanları konuşuyor farklı partilerin, vekiller konuşuyor, böylesi bir birlikteliğe Türkiye ilk defa şahit oldu" ifadelerini kullandı.

Bunu son derece tarihi bir olay olarak nitelendiren Bakan Bozdağ, "Yüzlerce yıldır verilemeyen bir fotoğrafı 7 Ağustos'ta Türk siyaseti, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türk halkı bütün Türkiye'ye ve dünyaya vermiştir" diye konuştu.

Bozdağ, bunun "birlik mesajı" olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türkiye tehlikeye girdiği zaman siyasi görüşlerimiz ne olursa olsun bir oluruz. Demokrasi, milli irade ve hukuk devletine sahip çıkma konusunda bir ortaklaşmayı da gösteriyor. Türkiye'de vatan, millet, ezan, bayrak gibi değerlerimiz var. Bunlar tehlikeye girdiği zaman millet ne yapıyor? Ölümüne, o tehlikeyi bertaraf için mücadele ediyor. Şimdi bu ortak değerlerin yanına demokrasi, hukukun üstünlüğü ve milli irade de eklenmiştir. Artık Türkiye'de demokrasi, hukukun üstünlüğü ve milli irade tehlikeye girdiği zaman içeriden veya dışarıdan tehdit altına sokulduğu zaman, milletin bütün farklılıklarını bir tarafa bırakıp demokrasi, hukukun üstünlüğü ve milli iradeye sahip çıkacağının dosta ve düşmana ilan edilmesidir hem 15 Temmuz hem de 7 Ağustos. Birlikte böyle okunursa son derece anlamlı olur.

Bütün siyasi partiler, birbirimizle rekabet edebiliriz, tartışabiliriz, ağır eleştiri yöneltebiliriz, bunu ne sayesinde yapıyoruz? Demokrasi, hürriyet, cumhuriyet sayesinde yapıyoruz. Öyleyse bizim bu demokratik özgürlükleri kullanmamıza imkan veren sistem tehlikeye girdiğinde bizim hepimizin birlik olması gerekir. Bu, onu gösterdi. Onun için ben '7 Ağustos, 15 Temmuz mesajı nedir' derseniz, bundan böyle darbelerin Türkiye'de yapılamayacağının, yapmak isteyenler olursa milletin buna asla izin vermeyeceğinin dosta ve düşmana ilanıdır. 'İstikbalimi de istiklalimi de ben tayin ederim' diyor millet. 'İktidara kimi getireceğime, kimi götüreceğime ben karar veririm'. Ne dışarıdaki güçlerin talimatıyla hareket eden maşalar ne de içimizdeki hainler asla Türkiye'de kader tayini yapamazlar, gelecek tahlili yapamazlar, onun için bu maşaları kullananlara da kendilerini maşa olarak kullandırmayı şeref zanneden alçaklara da bir cevap veriyor bu meydan ve 15 Temmuz."

Gerçekleştirilen birlik fotoğrafının Türkiye'nin dostlarını da sevindirdiğini belirten Bozdağ, "Ama Türkiye'nin düşmanları perişan oldular. İçimizde hainlik yapanlar perişan oldular, dışarıda zayıf Türkiye olsun diye çok paralar harcayan, çok destek veren, her imkanı verenler de çok perişan oldular. Bundan sonra da bu millet dostlarını sevindirmeye, bu millete ve devlete düşmanlık edenleri de üzmeye devam edecektir" dedi.

(Sürecek)

Yorumlar