Bosna savaşının 8 kurbanı toprağa verildi

- Bosna'daki savaşta, Prijedor şehrinde öldürülen ve bedenlerine yıllar sonra toplu mezarlarda ulaşılan 8 kurban daha kılınan toplu cenaze namazının ardından toprağa verildi

Google Haberlere Abone ol
Bosna savaşının 8 kurbanı toprağa verildi

PRIJEDOR (AA) - Bosna Hersek'de 1992-1995 yıllarındaki savaşta, ülkenin kuzeyindeki Prijedor şehrinde öldürülen ve bedenlerine yıllar sonra toplu mezarlarda ulaşılan 8 kurban daha toprağa verildi.

Prijedor şehri yakınlarındaki Kozarac'da kılınan toplu cenaze namazına Bosna Hersek İslam Birliği Başkan Vekili Husein Smajic'in yanı sıra çok sayıda din görevlisi, kurban yakınları ve vatandaşlar katıldı.

Smajic, burada yaptığı konuşmada, savaş sırasında öldürülen sivillerin cenazelerinin hala sonunun gelmediğine dikkati çekerek, "Prijedor, ikinci Srebrenitsa'dır. Sadece buradaki katliam 1992 yılında, savaşın hemen başında olduğundan dünya kamuoyuna yansıtılmamıştır." ifadelerini kullandı.

Prijedor'daki sivillerin toplama kamplarına kapatıldığı ve işkence edilerek öldürüldüğünü kaydeden Smajic, "Birçok kişi burada yaşananları hala bilmiyor." dedi.

- En küçük kurban 5 yaşındaydı

26 yaşında öldürülen Nedim Omanovic'in kız kardeşi Emina Omanovic de kardeşinin 31 Mayıs 1992'de Sırp askerleri tarafından götürüldüğünü ve o günden sonra bir daha geri gelmediğini söyledi.

Bu yıl defnedilen en genç kurban olan 5 yaşındaki Emira Mulalic'in babası Emir Mulalic ise kızının keskin nişancılar tarafından öldürüldüğünü belirterek, "Trnopolje'deki toplama kamptaydık. Birden silah sesi geldi. Kızımın bedeni önüme düştü. Burnundan kan geliyordu." diye konuştu.

Trnopolje'deki caminin yanına defnettikleri kızının bedenin daha sonra mezardan çıkarıldığını anlatan acılı baba, "Geldiğimde mezarı açıktı. Kızımın kemikleri ise orada değildi. Daha sonra başka bir köydeki toplu mezarda bulundu ve bugün toprağa verildi." dedi.

Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü raporlarına göre, 1992-1995 yılları arasında Prijedor'da, 4 bin 93'ü sivil olmak üzere, 5 bin 209 Boşnak öldürüldü.

Yorumlar