Bosna Hersek'teki "Sırp Cumhuriyeti Günü" referandumu

- Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nde yaşayan Boşnaklar, referandumun kendileri için hiçbir önem taşımadığını ifade etti

Google Haberlere Abone ol
Bosna Hersek'teki "Sırp Cumhuriyeti Günü" referandumu

PRİJEDOR/JANJA/BİLECA (AA) - Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nde (RS) yaşayan Boşnaklar, 9 Ocak'ın "Sırp Cumhuriyeti Günü" olarak kutlanması için yapılan referandumun kendileri için hiçbir önem taşımadığını bildirdi.

Sırp Cumhuriyeti sınırları içinde kalan ve Bosna'daki savaşta büyük katliamların yaşandığı Prijedor'da yaşayan Boşnaklar, Bosna Hersek Anayasa Mahkemesinin "anayasaya aykırı" bulduğu referandumu tanımadıklarını belirterek, bu nedenle oy da kullanmayacaklarını söyledi.

- Hambarine

Referandumda ve 2 Ekim'de yapılacak yerel seçimde oy kullanmayacağını aktaran Prijedor'a bağlı Hambarine'deki birçok kişi, siyasilerin kendilerini sürekli hayal kırıklığına uğrattığını savundu.

Hambarine'de yaşayan Ferid Mujagic isimli Boşnak vatandaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, referandumda oy kullanmaya ayıracak vakti olmadığını, üç çocuklu ailesini geçindirebilmek için çalışması gerektiğini kaydetti.

- Rakovcani

Prijedor'a bağlı Rakovcani'de de referandumda görevli Mubera Dzelatagic de kayıtlı 613 seçmenden hiçbirinin oy kullanmadığını ifade ederek, "Bölge halkı bugüne kadar yapılan yerel ve genel seçimlere katılım göstermişti ancak bugünkü referanduma katılımın nasıl olacağını bilmiyorum." dedi.

Rakovcanili Zijad Ljuljic isimli Boşnak vatandaş, referandumu yasa dışı bulduğunu ve oy kullanmak istemediğini vurgulayarak, şehirdeki bazı Boşnakların güvenlik nedeniyle entite dışına gittiğine yönelik konuşmalar duyduğunu ancak kendisinin hiçbir şeyden korkmadığını belirtti.

- Janja'da da boykot

Ülkenin kuzeydoğusundaki Janja şehrinde yaşayan Boşnaklar da referandumu boykot etti.

İsmini vermek istemeyen Boşnak vatandaş, referandumun kendileri için hiçbir önem taşımadığını söyleyerek, "Bizim için sıradan bir gün. İnsanlar günlük hayatlarına devam ediyor." diye konuştu.

- "Kimse rahatsız etmedi"

Ülkenin güneyinde, Sırp nüfusun yoğun olduğu Bileca'da yaşayan tek Boşnak vatandaş Fata Jaganjac, referandum nedeniyle herhangi bir baskı yaşamadığını kaydetti.

Kimsenin kendisinden referandumda oy kullanması talebinde bulunmadığını aktaran Jaganjac, "Burada durum sakin. Kapımı kimse çalmadı. Kimse rahatsız etmedi. Korkmuyorum." dedi.

- Referanduma ilgi az

Bu arada, Referandumu Düzenleme Komisyonu, TSİ 12.00 itibarıyla kayıtlı seçmenlerin yüzde 17,68'inin oy kullandığını açıkladı.

Bosna Hersek Anayasa Mahkemesinin daha önce "anayasaya aykırı" olduğunu bildirdiği referandumda oy kullanma işlemi TSİ 20.00'de sona erecek. Resmi olmayan ilk sonuçların ise gece yarısına kadar açıklanması bekleniyor.

Referandumda vatandaşlara "9 Ocak'ın Sırp Cumhuriyeti Günü olarak kutlanmasını destekliyor musunuz?" sorusu yöneltiliyor.

Yorumlar