Bosna Hersek'teki Alperenler Tekkesi'nde mevlit okundu

BLAGAJ (AA) - Bosna Hersek'in güneyindeki Blagaj şehrinde bulunan tarihi Alperenler Tekkesi'nde, binlerce Boşnağın katılımıyla mevlit ve zikir programı...

Google Haberlere Abone ol
Bosna Hersek'teki Alperenler Tekkesi'nde mevlit okundu

BLAGAJ (AA) - Bosna Hersek'in güneyindeki Blagaj şehrinde bulunan tarihi Alperenler Tekkesi'nde, binlerce Boşnağın katılımıyla mevlit ve zikir programı düzenlendi.

Ülkenin birçok kentinden ve yurt dışından gelen binlerce Boşnak, Blagaj'da toplandı.

Bosna Hersek'te geleneksel olarak düzenlenen "Mevlit ve Zikir Günleri" kapsamında yapılan programa, Bosna Hersek İslam Birliği Başkan Yardımcısı ve Din İşleri Müdürü Nusret Abdibegovic, Mostar Müftüsü Salem Dedovic ve çok sayıda devlet temsilcisi katıldı.

Dedovic, programda yaptığı konuşmada, yağan yağmura rağmen mevlit programına katılan herkese minnetlerini sunarak, "Ülkenin birçok şehrinden ve yurt dışından binlerce kişi barışın, huzurun ve güvenin mekanına geldi." dedi.

Mevlit ve zikir programının geleneksel hale gelmesi ve nesilden nesile aktarılmasından duyduğu mutluluğu ifade eden Dedovic, "Rabbimden, dünyada ve şehrimizde barış, güvenlik ve birlik duygularının hakim olmasını dilerim." diye dua etti.

Bosna Hersek Federasyonu Parlamento Başkanı Edin Music ise bu sene 41'incisi düzenlenen "Mevlit ve Zikir Günleri" etkinliğinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Program kapsamında vermek istediğim mesaj, birbirimizi, vicdanımızı, kültürümüzü, geleneklerimizi ve bizi biz yapan özelliklerimizi koruyalım. Farklılıklara ise açık olalım ve saygı duyalım, bunlar dostluk köprülerinin oluşmasını sağlar." ifadesini kullandı.

Mostar İslam Birliği, Karagöz Bey Medresesi, "Preporod Mostar" Boşnak Kültür Birliği ve Bosna Hersek Tarikat Merkezi tarafından organize edilen program kapsamında, mevlit okundu ve zikir yapıldı.

- Alperenler Tekkesi

Bosna Hersek'in güneyindeki Mostar kenti yakınlarında bulunan Blagaj Alperenler Tekkesi, Buna Nehri'nin kaynağının bulunduğu yere 600 yıl önce Anadolu'dan gelen dervişler tarafından kuruldu. Tekkede Sarı Saltuk'a ait olduğu sanılan bir mezar da bulunuyor.

Eski Yugoslavya döneminde kapatılan tekke, Bosna Hersek'in bağımsızlığını kazanmasıyla yeniden açıldı. Tekke, başta Türkiye olmak üzere, dünyanın birçok bölgesinden gelen turistler tarafından ülkede en çok ziyaret edilen yerler arasında.


Yorumlar