Bosna Hersek'te 506. Ayvaz Dede Şenlikleri

- Şenliklere katılmak üzere ülkenin farklı bölgelerinden Karaula kasabasına gelen atlılar, yarın merkezi programın düzenleneceği Prusac kasabasına hareket etti

Google Haberlere Abone ol
Bosna Hersek'te 506. Ayvaz Dede Şenlikleri

KARAULA (AA) - Boşnakların İslam'ı kabul etmesinin en önemli simgelerinden Akhisarlı Ayvaz Dede anısına, 506 yıldır düzenlenen şenlikler kapsamında, ülkenin çeşitli kentlerinden gelen atlı birlikler, yarın merkezi programın gerçekleştirileceği Prusac (Akhisar) kasabasına doğru yola çıktı.

Geleneksel kıyafetleri ve ellerinde sancaklarıyla Karaula'da buluşan yaklaşık 100 atlı, tekbir ve ilahiler eşliğinde Prusac'a uğurlandı. Travnik İmamı Salih Indzic, atlıları duayla yolcu etti.

Atlılar, önce Donji Vakuf şehrine gidecek, buradaki karşılama törenin ardından Prusac'a geçecek.

Atlılar arasında bulunan 13 yaşındaki Dzenan Gradincic, şenliğe bu yıl beşinci kez katıldığını ifade ederek, 2012'de Karaula'dan hareket eden en genç atlı seçildiğini söyledi.

Etkinliği katılacaklar, rivayete göre Ayvaz Dede'nin beş asır önce Prusac kasabasında yaşanan kuraklık nedeniyle yakınlardaki dağda 40 gün dua ettikten sonra su bulduğu bölgeye geçerek, dua edecek. Ayvaz Dede Şenlikleri, Kur'an-ı Kerim ve ilahilerin okunmasının ardından kılınacak öğle namazıyla son bulacak.

- Ayvaz Dede hakkında

Ayvaz Dede, Sarı Saltuk gibi irşad maksadıyla Anadolu'dan bölgeye gelen Horasan erenlerindendir. İnanışa göre, Manisa Akhisarlı bir derviş olan Ayvaz Dede, 500 yılı aşkın süre önce kuraklığın yaşandığı ve bugün şenliklere ev sahipliği yapan Donji Vakuf kentinin Prusac (Akhisar) kasabasındaki dağa geldi.

Halkın kıtlık çektiği, hayvanların susuzluktan telef olduğu bölgeye suyu getirmek için 40 gün 40 gece burada ibadet eden Ayvaz Dede, bir gece uykusunda iki koçun birbiriyle çarpıştığını gördü. Boynuz sesiyle uykusundan uyanan Ayvaz Dede, bir anda karşısında yarılan dağı ve gürül gürül akan ırmağı buldu. Böylece bölge suya kavuşmuş, kuraklık sona ermiş oldu. Bu olayı duyan çok sayıda kişi de Müslüman oldu.

Eski Yugoslavya döneminde, 1947'de yasaklanan Ayvaz Dede Şenlikleri, 1990'dan itibaren yeniden düzenlenmeye başladı.













Yorumlar